management

Čo je emisné ážio

Obsah:

Čo je emisné ážio
Anonim

Emisné ážio je príjem prijatý z rozdielu medzi trhovou a nominálnou hodnotou cenných papierov pri ich umiestnení. Inými slovami, ide o prekročenie predajnej ceny nad par.

Image

Funkcie emisného ážia

Emisné ážio spolu s kurzovými rozdielmi a rozdielmi z precenenia fixných aktív je zahrnuté v dodatočnom splatenom kapitále. Posledné menované predstavuje sumu precenenia dlhodobého majetku a týka sa vlastných aktív spoločnosti.

Prémium akcií sa generuje umiestnením cenných papierov, ktoré môžu byť súkromné ​​a verejné. V prvom prípade sa akcie predávajú medzi úzkym okruhom známych investorov, v druhom - na voľnom trhu, všetkým.

Pojem emisné ážio sa niekedy používa aj vo vzťahu k LLC, v takom prípade predstavuje rozdiel medzi nákladmi na akcie so zvýšením základného imania a ich nominálnou cenou.

Môže sa vytvoriť ako výsledok pôvodnej verejnej ponuky, ako aj dodatočnej emisie akcií so zvýšením základného imania.

Príjmy z držby akcií môžu získať iba akciové spoločnosti, pretože iba oni majú možnosť emitovať cenné papiere (akcie). Emisia cenných papierov je jedným zo zdrojov získavania finančných zdrojov, ktoré sú priťahované na riešenie štatistických cieľov.

Prémium akcií sa považuje iba za dodatočný kapitál, nie je dovolené ho minúť na potreby spotreby. Prechádza do rezervného fondu spoločnosti alebo zvyšuje výšku zisku.

Odporúčaná