Obchodné riadenie

Čo je povinné a dobrovoľné osvedčenie?

Obsah:

Čo je povinné a dobrovoľné osvedčenie?

Video: TruckMartin – živé vysílání SILVESTR 2020-2021 2024, Júl

Video: TruckMartin – živé vysílání SILVESTR 2020-2021 2024, Júl
Anonim

Certifikácia je postup upravený platným zákonom, v ktorom výrobca alebo iná zainteresovaná osoba môže potvrdiť kvalitu svojich výrobkov so stanovenými normami.

Image

Postupy certifikácie v Ruskej federácii sa líšia v jednotlivých odvetviach hospodárstva a sú regulované veľkým počtom všeobecných a osobitných regulačných právnych aktov. Medzi základné zákony, ktoré ustanovujú kľúčové pravidlá a normy pre certifikáciu, patria zákony „o ochrane práv spotrebiteľa“, „o normalizácii“, „o technickom predpise“ a ďalšie regulačné právne akty.

Povinná certifikácia

Požiadavka povinnej certifikácie v Ruskej federácii sa vzťahuje iba na určité tovary a služby, ktorých súlad s ustanovenými normami kvality je podmienkou bezpečnosti a zdravia jednotlivcov a spoločnosti ako celku. Okrem toho je dôležitým kritériom, ktorým sa príslušné orgány riadia pri zaraďovaní výrobku alebo služby do zoznamu povinnej certifikácie, ich prevalencia a masová spotreba.

Orgánom, ktorého jurisdikciou je vydávanie povinných osvedčení v našej krajine, je Federálna agentúra pre technickú reguláciu a metrológiu, ktorá sa tiež nazýva Rosstandart. Stanovuje požiadavky na kvalitu výrobku alebo služby, ktoré musia spĺňať, aby získali povinný certifikát kvality.

Zoznam tovarov a služieb, ktoré v Rusku podliehajú povinnej certifikácii, obsahuje celkovo viac ako 70 položiek vrátane potravín, elektrických spotrebičov, domácich spotrebičov, zbraní a ďalších položiek. Okrem toho sa tento zoznam pravidelne aktualizuje s výskytom nových výrobkov na trhu, ako aj v prípade sprísnenia požiadaviek na jeden alebo druhý z nich. Systém povinnej certifikácie medzi bežnými spotrebiteľmi po mnoho rokov zostáva systémom GOST, ktorého označenie je viditeľné na rôznych výrobkoch. Rosstandart však podporuje aj ďalšie povinné systémy certifikácie, ktoré sa vzťahujú na jednotlivé priemyselné odvetvia.

Odporúčaná