Druhy činností

Ako kúpiť franšízu v roku 2017

Obsah:

Ako kúpiť franšízu v roku 2017

Video: TOP 5 fotomobilů roku 2017 - Rady a tipy, jak vybrat fotomobil | Alza Tube 2024, Júl

Video: TOP 5 fotomobilů roku 2017 - Rady a tipy, jak vybrat fotomobil | Alza Tube 2024, Júl
Anonim

Nákup franšízy môže byť dobrým rozhodnutím pre začínajúceho podnikateľa. Má príležitosť znížiť svoje vlastné riziká, pretože získava obchodný model, ktorý sa už osvedčil a preukázal ako účinný.

Image

Podstata franchisingu

Franchising je osobitný druh hospodárskeho vzťahu, v ktorom jedna strana (franšízant) prevádza druhú (franšízantku) právo na určitý druh podnikania za určitý poplatok (licenčný poplatok). Najmä franšízant má právo pracovať pod ochrannými známkami franšízora, ako aj používať osvedčený obchodný model.

Napriek tomu, že zatiaľ čo počet spoločností pôsobiacich v rámci systému franšízy v Rusku je pomerne malý, táto oblasť podnikania sa stáva čoraz obľúbenejšou. Tento trend má niekoľko dôvodov.

Výhodou nákupu franšízy je schopnosť používať obchodný model, ktorý bol overený a testovaný v priebehu rokov a už preukázal svoju nákladovú efektívnosť v praxi. Poskytovateľ franšízy môže pomôcť pri ťažkostiach, s ktorými sa stretnete pri podnikaní, najmä pri vytváraní optimálneho sortimentu, poskytovaní zavedeného logistického systému atď. Okrem toho má franšízant ekonomickú a právnu nezávislosť.

Podnikateľ, ktorý začína podnikať vo franšízach, už má skupinu zákazníckych verných zákazníkov, čo pomáha znižovať marketingové náklady spoločnosti.

Pre podnikateľa je ľahšie plánovať si vlastné podnikanie, pretože môže od franšízora získať výšku investičných nákladov, ako aj podrobný podnikateľský plán.

Ako si vybrať franšízu

Pred rozhodnutím o kúpe franšízy musíte dôkladne analyzovať ponuku franšízy. Vo verejnej sfére sa prezentuje veľké množstvo návrhov na otvorenie franšízového podnikania. Najprv je potrebné určiť požadovaný smer práce (obchod, reštauračný podnik, atď.) A potom si vybrať z prezentovaných spoločností na základe ich vlastných investičných príležitostí.

Analýza by sa mala ďalej zakladať na hodnotení trhového potenciálu podnikateľského nápadu v regióne, ako aj priamo na franšízy. V prvej fáze sa oplatí zvážiť perspektívu myšlienky založenej na populácii, konkurenčnom prostredí, ako aj dostupnosti vhodného maloobchodného priestoru. Ukazovatele franšízy deklarované ukazovatele ziskovosti a návratnosti investícií môžu byť relevantné iba pre veľké megakity a v malom meste nemusí byť takáto spoločnosť úspešná.

Hodnotenie poskytovateľa franšízy by sa malo vykonať komplexne na základe niekoľkých kritérií:

- skúsenosti spoločnosti na trhu;

- počet prevádzkovaných franšízových podnikov, ich finančné ukazovatele, dynamika otvárania a zatvárania;

- prítomnosť registrovanej ochrannej známky;

- podmienky odchodu z podnikania;

- požiadavky na dodávateľov materiálov a zariadení - mnohé bezohľadné spoločnosti sa usilujú o to, aby poskytovali franšízantom zjavne nepriaznivé podmienky spojené s viazaním;

- aký druh podpory poskytuje poskytovateľ franšízy.

Nakoniec je potrebné zhodnotiť celkový dojem z komunikácie s franšízorom.

Odporúča sa tiež kontaktovať spoločnosti, ktoré už na tejto licencii pracujú, aby zistili možné úskalia spojené s podnikaním a ich ťažkosti.

Odporúčaná