ostatné

Kto vlastní AvtoVAZ

Kto vlastní AvtoVAZ
Anonim

Rozhodnutie postaviť automobilový závod v meste Tolyatti bolo prijaté v júli 1966 a prvé auto opustilo montážnu linku v roku 1970. Dnes je AvtoVAZ OJSC najväčším výrobcom malých automobilov v Rusku. Počas existencie podniku bolo obdobie nerozdelenej moci štátu v priemysle nahradené obdobím súkromného vlastníctva. A majitelia závodu sa za posledné desaťročia zmenili viackrát.

Image

Okrem materskej spoločnosti AvtoVAZ OJSC zahŕňa viac ako dvadsať dcérskych spoločností so 100% -ným kapitálom VAZ, ako aj približne tristo podnikov s majetkovou účasťou v závode Volga Automobile Plant.

Podľa tlačovej agentúry Finmarket sú vlastníkmi priemyselného gigantu vo forme otvorenej akciovej spoločnosti niekoľko právnických a fyzických osôb. Podiel majetku každého z hlavných vlastníkov na základnom imaní spoločnosti je odlišný, napríklad:

- CJSC "DCC" - 19%;

- ZAO CB Citibank - 18, 8%;

- Štátna spoločnosť "Russian Technologies" - 18, 8%;

- Ministerstvo majetkových vzťahov regiónu Samara - približne 0, 3%;

- Komarov Igor Anatolyevich - 0, 14%;

- Karagin Nikolay Mikhailovich - 0, 0003%;

K dnešnému dňu sa podľa informácií uverejnených na oficiálnej webovej stránke podniku I.A. Komarov je prezidentom spoločnosti AvtoVAZ a N.M. Karagin - predseda odborového výboru OJSC.

V roku 2010 valné zhromaždenie akcionárov spoločnosti AvtoVAZ schválilo zmeny v charte organizácie vrátane zvýšenia základného imania. Teraz je to 11 421 137 155 rubľov. Základné imanie je rozdelené na viac ako 2 miliardy akcií dvoch kategórií - prioritné (20, 2% zo základného imania) a kmeňové (79, 8% zo základného imania). Nominálna hodnota jednej akcie bez ohľadu na jej typ je 5 rubľov.

Začiatkom roku 2012 informovala agentúra Rosbalt, že francúzsko-japonská automobilová aliancia Renault-Nissan plánuje získať kontrolný podiel v spoločnosti AvtoVAZ. V tom čase boli hlavnými akcionármi spoločnosti okrem spoločnosti Renault-Nissan spoločnosti Russian Technologies State Corporation a Troika Dialog, ktoré vlastnili celkom 25% spoločnosti. Neskôr bolo oznámené, že plánovaná akvizícia bude dokončená do konca roku 2012. Francúzsko-japonská spoločnosť má v úmysle investovať do spoločnosti AvtoVAZ viac ako 750 miliónov dolárov a získať podiel 67%. V súčasnosti prebieha environmentálna kontrola transakcie.

Odporúčaná