ostatné

Čo je dodávka CPT?

Obsah:

Čo je dodávka CPT?

Video: Ochrana prevodovka z Audi A6 C4. Ochrana prenosovej Audi A6 C4. Ladenie. Tuning dielov. Prehľad 2024, Júl

Video: Ochrana prevodovka z Audi A6 C4. Ochrana prenosovej Audi A6 C4. Ladenie. Tuning dielov. Prehľad 2024, Júl
Anonim

Rozsiahly rozvoj dopravnej logistiky spojený predovšetkým s dynamickým rozvojom mnohých regiónov znamená zvýšenie počtu dodávateľov. Mnohé z nich stále zle reprezentujú všetky nuansy spojené s dopravou, ktoré sú upravené medzinárodným právom. Napríklad je veľmi dôležité porozumieť podmienkam dodania CPT, ktoré sú v obchodných zmluvách bežné.

Image

V medzinárodnej praxi podmienky dodania CPT ustanovujú povinnosti predávajúceho dodať tovar kupujúcemu, ktorý za to zaplatil, ale nie prepravu. To znamená, že všetky povinnosti zaplatiť za služby súvisiace s dodaním tovaru preberá kupujúci. Toto je najdôležitejšia klauzula dodacích podmienok Kpt.

Medzinárodný výklad dodacej základne CPT je vyjadrený ako „Preprava zaplatená“ alebo „Preprava zaplatená“. Kupujúci zodpovedá za všetky riziká, ktoré môžu vzniknúť pri preprave tovaru. Preto má všetky dôvody, napríklad na poistenie nákladu. A ako „nákladný dopravca“ koná každá právnická alebo fyzická osoba, ktorá podľa dohody o dodávke plní svoje povinnosti dodať tovar dohodnutým spôsobom (železničnou, cestnou, leteckou, námornou alebo zmiešanou (multimodálnou) dopravou).

Dodacie podmienky CPT tiež znamenajú druh dodávky tovaru, na ktorom sa môže niekoľko prepravcov zúčastniť niekoľko dodávateľov. V tomto prípade prechádzajú všetky riziká týkajúce sa bezpečnosti nákladu v čase jeho skutočného presunu z jedného vozidla na druhé. Okrem toho sú za všetky colné formality zodpovedné aj predávajúci. Je dôležité pochopiť, že pri využívaní služieb dopravcu tretej strany so súhlasom oboch strán transakcie prechádza všetka zodpovednosť na dodávateľa v čase prevodu tovaru na neho.

V takom prípade sa mu zodpovednosť predávajúceho vracia v mieste dodania tovaru, ktoré je uvedené v prepravných dokumentoch. Z vyššie uvedeného opisu dodacích podmienok CPT je zrejmé, že kúpna zmluva uzatvorená za týchto podmienok znamená maximálnu zodpovednosť predávajúceho.

Postup prenosu rizika

Je potrebné vziať do úvahy kľúčové miesta dodania tovaru, v ktorom sa prepravujú. Keďže k tomuto postupu dochádza pri každej transakcii najmenej dvakrát, všetci jeho účastníci (predajca, kupujúci a prepravca alebo dopravcovia) by mali jasne rozdeliť svoju zodpovednosť. Platí to najmä pre PRR (operácie nakladania), počas ktorých sa odporúča mať podrobné pokyny.

Image

Prax života a nedokonalosť ruských právnych predpisov ukazujú, že v situácii s niekoľkými nákladnými dopravcami a nedostatku presného miesta dodania môže dôjsť k rozporu práve medzi prvým dopravcom a nasledujúcimi. Prvý dopravca, ktorý je v dokumentoch v predvolenom nastavení, preberá spravidla všetky riziká týkajúce sa bezpečnosti tovaru a nezrovnalostí v dokumentoch. Aby sa zabránilo tejto zjavnej nespravodlivosti, všetky strany dodávajúce tovar by mali v dokumentárnej forme (v kúpnej zmluve, v prepravnej zmluve a v prepravných dokumentoch) uviesť všetky kľúčové body prevodu zodpovednosti.

V opačnom prípade sa kritické momenty vyriešia výlučne na súde. Takýto smutný postup je napríklad k dispozícii pre dodacie podmienky CPT-Moskva. Boli prípady, keď dodávatelia stavebných materiálov zostali bez nákladu a peňazí kvôli tomu, že bezohľadní prepravcovia jednoducho ukradli majetok niekoho iného.

Cieľ a ďalšie nuansy

Dôležitým bodom v podmienkach dodania CPT DAP („Dodané na mieste“ alebo „Dodanie na mieste“ - zadaný názov miesta určenia) je presný názov konečného miesta dodania tovaru. Z hľadiska prenosu zodpovednosti strán je skutočne kľúčový cieľ v daných dodacích podmienkach. V tomto bode prepravná a logistická spoločnosť prevádza všetky riziká týkajúce sa bezpečnosti nákladu na predávajúceho. A potom tu dodáva tovar kupujúcemu potom, čo splní všetky svoje povinnosti podľa kúpnej zmluvy. Špecifickou črtou dodacích podmienok CPT je, že tovar sa vykladá v cieľovom metre na náklady predávajúceho, pokiaľ nie je v dodávateľskej zmluve stanovené inak.

Image

Malo by sa pamätať na to, že dodávateľ musí kupujúceho oboznámiť s tovarom dodaným na miesto určenia. V tejto súvislosti sa zvyčajne používa štandardný balík prepravných dokladov (faktúra, baliaci list, osvedčenia o zhode atď.), Ktoré sa dajú overiť elektronickým podpisom v súlade s podmienkami zmluvy. V prípade potreby predávajúci na svoje náklady a na svoje vlastné úsilie pripraví všetky vývozné doklady vrátane požiadaviek colnej kontroly, ktoré sú potrebné na prepravu konkrétneho nákladu. Predávajúci je tiež priamo zodpovedný za vypracovanie prepravnej zmluvy s dopravcom, ktorá označuje konkrétne miesto dodania. V tejto časti zmluvy existuje jedna nuansa súvisiaca so stupňom špecifikácie miesta dodania.

Je to nevyhnutné (presný údaj o mieste dodania), aby sa predišlo neodôvodnenému nadhodnoteniu služieb dodávky tovaru zo strany predávajúceho. Okrem toho, ak k tomu dôjde, má predávajúci právo nezávisle rozhodnúť, kde je potrebné tovar vyložiť a previesť. Pokiaľ ide o poistenie nákladu, je potrebné poznamenať, že za tento postup je výlučne zodpovedný kupujúci. Predávajúci je však povinný na svoju prvú žiadosť poskytnúť akékoľvek informácie o predmete.

Zdieľanie nákladov

S výnimkou vyššie uvedených prípadov, ktoré boli dohodnuté osobitne, znáša všetky náklady až do dodania tovaru na miesto určenia, vrátane vykládky, predávajúci. To znamená, že medzi jeho bezprostredné povinnosti patrí zaplatenie za služby dopravcu alebo dopravcov. Výnimkou môže byť iba situácia vopred dohodnutá a uvedená v príslušných dokumentoch. Dôležitým bodom je colná formalita na hranici, ktorú predávajúci platí výlučne v rámci zmluvy. To znamená, že ak neexistujú povinnosti predávajúceho podľa kúpno-predajnej zmluvy uzatvorenej s kupujúcim, štandardné dodacie podmienky CPT neznamenajú tento postup na jeho náklady.

Image

Okrem toho sú všetky náklady spojené s kontrolou tovaru, vážením a označovaním, balením a balením v plnej miere považované za zodpovednosť predávajúceho.

Odporúčaná