Druhy činností

Čo je priemyselný marketing?

Čo je priemyselný marketing?

Video: Automatické Priemyselné Stroje, Ktoré Sú Na Inej Úrovni 2024, Jún

Video: Automatické Priemyselné Stroje, Ktoré Sú Na Inej Úrovni 2024, Jún
Anonim

Priemyselný marketing alebo b2b marketing je trh tovarov a služieb, ktoré spoločnosti nepredávajú konečným spotrebiteľom, ale iným spoločnostiam.

Image

V angličtine je marketing b2b marketing predaja tovaru alebo služieb spoločnosti. Inými slovami, tento druh marketingu sa používa, ak vyrábate a predávate niečo, čo nie je zamerané na koncového používateľa, ale na organizáciu (napríklad spoločnosť predáva diely pre šijacie stroje, ktoré spoločnosť používa pri výrobe odevov). Tento názov sa používa na rozdiel od iného typu marketingu, ktorý je zameraný na konečného spotrebiteľa (napríklad spoločnosť predáva buchty, ktoré obyčajní ľudia kupujú).

Ak vybudujeme jednoduchú schému vzájomného pôsobenia medzi spoločnosťou a spotrebiteľmi, ako aj pohybu surovín a konečného produktu, dostaneme nasledujúci reťazec:

Dodávatelia surovín a služieb - výrobca produktu - sprostredkovatelia - koneční spotrebitelia.

V tomto systéme sú koncoví používatelia na samom konci reťazca a všetky ostatné prepojenia sú spoločnosti. Interakcia b2b môže byť oveľa objemnejšia a rozmanitejšia, pretože každá spoločnosť vyrábajúca produkt by mala budovať interakcie s dodávateľmi a sprostredkovateľmi, ako aj s distribútormi a inými spoločnosťami, ktoré môžu byť zahrnuté do tohto reťazca.

Charakteristiky dopytu na trhoch b2b

Dopyt na trhoch b2b sa tiež líši od dopytu koncových užívateľov. Ak spoločnosť potrebuje konkrétny stroj, bude hľadať nielen stroj za najlepšiu cenu, ale bude venovať veľkú pozornosť kvalite ponúkaného tovaru. Kvalita sa stáva často rozhodujúcou. Dopyt na trhu b2b teda nie je pružný.

Ďalšou kvalitou je to, čo sa nazýva zrýchlenie dopytu: ak naša spoločnosť šije oblečenie, budeme potrebovať viac gombíkov, tým viac oblečenia budeme šiť. To znamená, že dopyt našej spoločnosti po tlačidlách bude priamo úmerný množstvu oblečenia, ktoré vyrábame a predávame. A naopak: ak má krajina krízu a oblečenie nie je na predaj, spoločnosť nebude kupovať gombíky. Na druhej strane, dopyt po našich bundách a blúzkach tvorí dopyt našej spoločnosti po gombíkoch. Dopyt na trhu b2b teda môže byť derivátový.

Rozdiely na trhu b2b od trhu so spotrebným tovarom:

· Menej kupujúcich, ale každý z nich je veľmi dôležitý a významný;

· Nákupcovia sú sústredení vo viacerých bodoch.

Veľké množstvo spoločností sa sústreďuje vo veľkých mestách a metropolitných oblastiach. Je tiež potrebné poznamenať, že existujú odvetvia, ktoré sú husto koncentrované v jednej oblasti a dokonca aj na jednom území. V tom istom regióne sa môže objaviť celá skupina dodávateľov, ktorí slúžia tomuto odvetviu.

Zákazníci nakupujúci tovar a služby na trhu b2b nie sú amatéri. Sú dobre oboznámení s tým, čo kupujú, a spoločnosti často majú veľmi úzke vzťahy s predajcami, a to sa musí vziať do úvahy: presne vedia, čo potrebujú a ako ju kúpiť. Vo veľkých spoločnostiach sa okrem toho obstaráva celé oddelenie a niekoľko ľudí sa rozhoduje o kúpe tohto alebo tohto produktu a samotné rozhodnutie o kúpe je dlhým reťazcom.

Poznanie týchto funkcií pomôže efektívnejšie propagovať vaše produkty na trhu b2b.

Odporúčaná