ostatné

Čo je distribučná sieť

Obsah:

Čo je distribučná sieť

Video: Výhody tvorby distribučnej siete 2024, Júl

Video: Výhody tvorby distribučnej siete 2024, Júl
Anonim

Predajná sieť je cesta, ktorou sa produkt alebo služba prevádza z výrobcu na spotrebiteľa. Zisk a obrat výrobcu závisia od toho, ako dobre je táto trasa organizovaná.

Image

Účel a druhy distribučnej siete

Napriek tomu, že koncepcia predajnej siete má v ekonomike jasný opis, v praxi si každý výrobca vytvára svoj predajný systém. Závisí to od vlastností produktu, rozsahu podnikania, trhových príležitostí. Správne vybudovaná distribučná sieť poskytne kupujúcemu možnosť kúpiť si tovar na akomkoľvek vhodnom mieste a výrobca bude neustále zvyšovať úroveň predaja svojho produktu. Efektívna predajná sieť je sieť veľkoobchodných a maloobchodných predajní, skladov, skladov, obchodných a výstavných miest. Dnes existujú tri typy distribučných sietí.

Vlastná sieť je systém predaja, ktorý organizuje priamo výrobca výrobkov na úkor vlastných zdrojov. Môžu sa nachádzať v rôznych hospodárskych regiónoch štátu.

Najväčší trh s výrobkami spoločnosti Arrl v roku 2013 bola Čína. Rast predaja IPhone od roku 2010 v tejto krajine prekračuje 100% ročne.

Nezávislá sieť agentov alebo obchodníkov zahŕňa uzatváranie zmlúv medzi výrobcom produktu a spoločnosťami, ktoré sú schopné zabezpečiť jeho implementáciu. Môžu to byť supermarkety, sklady, malé maloobchodné predajne, špecializované obchody, predajcovia, organizácia značkových predajných miest určitej značky. Spoľahlivosť takejto predajnej siete závisí od kvality partnerských spoločností a ich obchodnej povesti na trhu. Dôležitú úlohu zohrávajú podmienky zmluvy medzi výrobcom a predajcom výrobkov.

Najväčší maloobchodný reťazec supermarketov na svete je Wal-Mart. Bola založená v roku 1962. To je 10 000 obchodov v 15 krajinách. Wal-Mart je najväčší súkromný zamestnávateľ na svete s viac ako 2 miliónmi zamestnancov.

Zmiešaná sieť je syntézou predchádzajúcich dvoch. Táto forma marketingu zahŕňa prítomnosť vlastných oddelení a zastúpenie tovaru v partnerských obchodoch.

Odporúčaná