rozpočtovanie

Čo je uzavretý faktoring?

Obsah:

Čo je uzavretý faktoring?

Video: Algebra II: Quadratic Equations - Factoring (Level 1 of 10) | Zero Product Property 2024, Júl

Video: Algebra II: Quadratic Equations - Factoring (Level 1 of 10) | Zero Product Property 2024, Júl
Anonim

Factoring je skupina služieb, ktoré banka poskytuje spoločnostiam, ktoré pôsobia na základe odloženej platby. Z pohľadu spoločnosti je factoring ústupkom k pohľadávkam.

Image

Druhy faktoringu

Factoring je medzi podnikateľmi čoraz obľúbenejší. Výhody sú zrejmé pre všetkých účastníkov trhu s faktoringmi - predávajúci dostáva ďalší pracovný kapitál, kupujúci dostáva odloženú platbu, banka dostáva províziu a poskytuje finančné prostriedky. Faktoring je upravený v článku 43 Občiansky zákonník Ruskej federácie „financovanie v rámci postúpenia peňažných pohľadávok“.

Náklady na dôverné faktoringové služby sú vyššie ako náklady na otvorené faktoringové služby, napr riziká faktoringovej spoločnosti sú v tomto prípade vyššie.

Faktoring je veľmi žiadaný medzi mladými dynamickými spoločnosťami, ktoré majú nedostatok pracovného kapitálu.

Faktoringová spoločnosť požičiava klientovi pracovný kapitál a pracuje s pohľadávkami výmenou za províziu. Banky najčastejšie konajú ako agent, ale podľa zákona môžu potrebnú licenciu mať aj iné úverové a obchodné organizácie. Tok dokumentov v factoringu je pomerne zjednodušený - každá ďalšia suma financovania sa platí, keď sa prepravné doklady predložia banke. Faktoringové spoločnosti niekedy môžu prevziať nielen úverové funkcie, ale aj marketing, reklamu, účtovníctvo, aby sa klient mohol zamerať výlučne na výrobu.

Existuje niekoľko typov faktoringu:

- otvorené (konvenčné) faktoring - v takom prípade predávajúci oznámi kupujúcemu postúpenie dokumentov faktoringovej spoločnosti (faktúry, účty atď.), kupujúci prevádza peniaze na základe dohody priamo faktoringovej spoločnosti;

- uzavretý (dôverný) faktoring sa vyznačuje tým, že kupujúci nevie o prevode práv na vymáhanie svojho dlhu faktoringovej spoločnosti;

- faktoring s právom postihu znamená, že faktoringová spoločnosť môže požadovať, aby veriteľ splatil svoj dlh v prípade odmietnutia dlžníka zaplatiť. V praxi sú zákazy bez postihu veľmi zriedkavé.

Schéma implementácie uzavretého faktoringu

Uzavretý faktoring sa implementuje podľa nasledujúceho algoritmu:

- dodávateľ dodáva tovar za odložených platobných podmienok;

- faktoringová spoločnosť dostáva od dodávateľa doklady potvrdzujúce prepravu tovaru (faktúry, zmenky, úkony atď.);

- faktoringová spoločnosť splatí dlh kupujúceho vo výške až 90% a získa právo požadovať splatenie dlhu kupujúceho v jeho prospech;

- na konci zmluvy kupujúci splatí dlh predávajúcemu a prevedie ho do banky;

- faktoringová spoločnosť vráti zvyšných 10% transakcie mínus náklady na uzavreté factoringové služby;

Ak sa dodávateľ stretne s bezohľadným kupujúcim, ktorý si neplní svoje povinnosti, je stále povinný zaplatiť celú sumu faktoringovej spoločnosti.

Odporúčaná