Obchodná komunikácia a etika

Ako obchodovať s priateľmi

Ako obchodovať s priateľmi

Video: Ako som začínal obchodovať na burze 2024, Júl

Video: Ako som začínal obchodovať na burze 2024, Júl
Anonim

Neexistuje zhoda v tom, či otvoriť obchod s priateľmi: mnohí tvrdia, že sa to nedá urobiť, pretože môžete prísť o priateľov a obchod. Zároveň existuje mnoho podnikov, ktoré boli otvorené konkrétne priateľmi. Preto ich majitelia túto myšlienku vítajú.

Image

Návod na použitie

1

Myšlienka vytvorenia obchodu s priateľmi má svoje klady a zápory, priaznivcov a odporcov, a preto nemožno jednoznačne tvrdiť, že je to neúčinné alebo naopak. Každý prípad je navyše individuálny.

2

Výhody vytvorenia obchodu s priateľmi sa zvyčajne považujú za pocit bezpečia, podpory, vzájomnej pomoci. V počiatočných fázach je to často veľmi dôležité. Okrem toho poznáte svojich priateľov, respektíve ich profesionálne vlastnosti, môžete predpokladať, ako sa budú správať v konkrétnej neštandardnej situácii. Ak začnete obchodovať s partnerom zvonka, potom o ňom zvyčajne viete niečo málo.

3

V podnikaní s priateľmi však existuje veľa nevýhod alebo rizík. Niekedy s nimi môže byť ťažké dohodnúť sa na výkone konkrétneho diela, pretože každý dúfa, že mu bude poskytnutá „časť priateľstva“ tej časti, ktorú chce urobiť, odpustia chyby. Ak sa tak nestane a jeden z partnerov je prísnejší a náročnejší od ostatných, vzniknú hádky. Okrem toho sa vaše obchodné ciele s priateľmi môžu líšiť, čo v budúcnosti povedie k nedorozumeniam a prinajmenšom k komplikáciám vzťahov.

4

Ak sa stále rozhodnete obchodovať s priateľmi, nezabudnite na základné pravidlá:

1. nerobia nič ústnou dohodou, neuzatvárajú písomné dohody o všetkom, čo súvisí s riadením podniku, distribúciou zisku atď.

2. ak váš priateľ pracuje menej ako vy a zároveň požaduje rovnaký podiel na zisku, ak mu chýba schopnosť alebo vôľa podnikať, je lepšie sa s ním rozlúčiť, a čím skôr, tým lepšie;

3. Prísne oddelené zodpovednosti.

5

Je dôležité si uvedomiť, že v podnikaní je váš priateľ predovšetkým partner, a až potom priateľ. Pred rozhodnutím o takejto spolupráci teda premýšľajte o tom, či vaši priatelia môžu byť dobrými obchodnými partnermi, ak na to majú dostatočné schopnosti, aké vážne sú v úmysle.

Odporúčaná