Obchodná komunikácia a etika

Ako voliť predstavenstvo

Ako voliť predstavenstvo

Video: Nová Škoda ENYAQ iV 2021 - VÝROBNÁ VÝROBA (takto sa vyrába) Mladá Boleslav 2024, Júl

Video: Nová Škoda ENYAQ iV 2021 - VÝROBNÁ VÝROBA (takto sa vyrába) Mladá Boleslav 2024, Júl
Anonim

Predstavenstvo alebo dozorná rada sú riadiacim orgánom obchodných spoločností, medzi ktoré patria akciové spoločnosti a spoločnosti s ručením obmedzeným. Tento orgán je selektívny, jeho členov volia valné zhromaždenia akcionárov alebo účastníkov spoločností. Existujú určité pravidlá pre voľbu správnej rady.

Image

Návod na použitie

1

Za člena predstavenstva môže byť zvolená každá osoba - fyzická osoba. Nemusí však byť ani akcionárom alebo účastníkom tejto spoločnosti. Existujú však určité obmedzenia týkajúce sa interakcie s výkonným orgánom. Ak je to kolektívne, počet jeho členov by nemal byť väčší ako jedna štvrtina kvantitatívneho zloženia správnej rady. Ak výkonný orgán existuje v osobe jednej osoby, potom táto osoba nemá právo obsadiť predsedu predsedu predstavenstva.

2

Voľba predstavenstva je povinná pre akciové spoločnosti, ktorých počet akcionárov presahuje 50 osôb. Počet členov predstavenstva by nemal byť nižší ako 5 osôb. Ak je počet akciových spoločností vyšší ako 1 000 osôb, potom je minimálny počet členov rady stanovený na 7 ľudí, ak je viac ako 10 000 - najmenej 9 ľudí. V akciových spoločnostiach s viac ako 1000 ľuďmi je riadiaci orgán volený iba kumulatívnym hlasovaním, pre spoločnosť LLC - a to kumulatívnym hlasovaním a určením jednoduchej väčšiny spomedzi tých, ktorí hlasovali na valnom zhromaždení.

3

Súčasné právne predpisy neobsahujú prakticky žiadne obmedzenia postupu pri voľbe a formovaní predstavenstva spoločností LLC, preto sa jej činnosť a postup volieb riadia chartou konkrétnej spoločnosti LLC a internými dokumentmi schválenými valným zhromaždením účastníkov.

4

Správna rada akciových spoločností je volená ročne, akcionári s najmenej 2% akcií majú právo nominovať kandidátov. V takom prípade sa vyžaduje osobný súhlas občanov zvolených do správnej rady. Je lepšie, ak sa dostane vopred v písomnej podobe, aby sa vylúčilo následné odmietnutie a druhé hlasovanie.

5

Účastníci stretnutia majú právo na získanie úplných informácií o každom kandidátovi: jeho veku, vzdelaní a pozíciách, ktoré zastávali v posledných piatich rokoch. Informácie, ktoré sa poskytujú dodatočne, sú stanovené v interných dokumentoch spoločnosti, napríklad v nariadení o predstavenstve.

6

Ak sa uskutoční jednoduché hlasovanie, akcionári hlasujú so svojimi akciami pre kandidátov, ktorých si zvolia. V takom prípade sú členmi správnej rady tí, ktorí získali najviac hlasov.

7

Na ochranu práv akcionárov malým počtom akcií sa používa kumulatívne hlasovanie, pri ktorom sa počet hlasov vo vlastníctve každého akcionára vynásobí počtom kresiel v predstavenstve. To umožňuje každému akcionárovi odovzdať svoje hlasy v plnom rozsahu jednému kandidátovi alebo ich rozdeliť medzi viacerých. Tento postup hlasovania zaručuje, že sa menšinový akcionár môže stať členom správnej rady alebo delegovať na neho svojho kandidáta.

Odporúčaná