Obchodné riadenie

Ako hodnotiť konkurentov

Ako hodnotiť konkurentov

Video: Peugeot 2008 1.2 Pure Tech 8AT versus Renault Captur 1.3 TCe 7EDC - TEST (Autožurnál TV) 2024, Júl

Video: Peugeot 2008 1.2 Pure Tech 8AT versus Renault Captur 1.3 TCe 7EDC - TEST (Autožurnál TV) 2024, Júl
Anonim

Posúdenie konkurenčného prostredia je najdôležitejšou fázou strategického plánovania podniku. Táto práca je dôležitá nielen na začiatku podnikania, ale aj pre neustálu analýzu súčasnej situácie. Bez takejto práce je ťažké predstaviť si existenciu stabilnej a úspešnej spoločnosti.

Image

Budete potrebovať

  • - internet;

  • - príručky.

Návod na použitie

1

Vytvorte zoznam firiem, ktoré predávajú alebo vyrábajú podobné tovary alebo služby. Tieto údaje môžete získať z internetu alebo z tematických adresárov a databáz vášho mesta. Informačnú pomoc môže poskytnúť aj Obchodná a priemyselná komora.

2

Rozdeľte výsledný zoznam do niekoľkých skupín. Najprv upozornite na najbližších konkurentov, ktorí pre vašu spoločnosť predstavujú najväčšiu hrozbu. Môžu produkovať veľmi podobné výrobky a predávať ich za rovnaké ceny, zatiaľ čo sledujú vaše akcie. Najvýraznejšími príkladmi sú Pepsi a Coca Cola, ktoré sa v priebehu rokov vzájomne duplikovali tak vo výrobkoch, ako aj v reklamných politikách. V takejto situácii je vhodné vykonať čo najúplnejšie hodnotenie blízkych konkurentov podrobným preskúmaním ich silných a slabých stránok, pohybov reklamy a potenciálnych vyhliadok.

3

Vykonajte hodnotenie vzdialených konkurentov. Vypracujte cenové plány pre každý typ produktu, identifikujte trhový podiel, ktorý každý z nich zaujíma. Analyzujte, aké percento predaja stratíte v dôsledku konkurencie tohto typu.

4

Ohodnoťte sekundárnych konkurentov pracujúcich v úplne inom odbore. Je zvláštne, že pre mnohé odvetvia predstavuje najväčšiu hrozbu práve táto hospodárska súťaž. Napríklad výrobca luxusných švajčiarskych hodiniek súťaží s automobilovým koncernom, pretože náklady na jeho tovar sú približne rovnaké a jeho potreba sa vytvára iba na základe želania bohatého klienta preukázať svoj štatút.

5

Využívajte konkurenčné spravodajské informácie. Ak budete konať v súlade so zákonom, táto metóda vám umožní získať najpodrobnejšie informácie o tejto organizácii. Napríklad môžete predstaviť stážistu konkurenčnej spoločnosti. Nemusí s vami však zdieľať obchodné tajomstvá, a tak porušuje zákon. Podrobné informácie o vnútornom prostredí spoločnosti budú stačiť na presné posúdenie.

Užitočné rady

Využite výsledky hodnotenia konkurentov vo svoj prospech. Pokúste sa prísť s novými výrobkami, zlepšiť kvalitu a premeniť nedostatky svojho súpera na výhody.

Odporúčaná