nepopulárne

Ako odhadnúť veľkosť trhu

Ako odhadnúť veľkosť trhu

Video: Rozbehli originálny projekt o výmysloch a klamstvách. Slováci to nie vždy pochopia 2024, Júl

Video: Rozbehli originálny projekt o výmysloch a klamstvách. Slováci to nie vždy pochopia 2024, Júl
Anonim

Objem trhu alebo kapacita trhu je množstvo tovaru a služieb predaných alebo spotrebovaných na určitom území za určité časové obdobie. Objem trhu sa zvyčajne určuje vo významnej oblasti (mesto, región, krajina) na dostatočne dlhú dobu (mesiac, rok, štvrťrok).

Image

Návod na použitie

1

Môžete vypočítať trhovú kapacitu tak vo fyzickom vyjadrení (v kusoch, tonách, litroch atď.), Ako aj v hotovosti. Matematicky možno objem trhu určiť takto:

E = M x C, kde

M - množstvo fyzicky predaného tovaru;

C je jednotková cena predaného tovaru.

2

Musíte si však uvedomiť, že existujú rôzne typy trhov, čo znamená, že prístupy k určovaniu ich kapacít sa budú líšiť. Najbežnejšia je metóda všeobecného hodnotenia trhovej kapacity. S jeho pomocou vypočítať maximálny dopyt po produkte. Pritom najskôr vezmite údaje o celkovej populácii a priemernom príjme na osobu. Takto vypočítaný objem sa postupne znižuje. Najskôr vyberte z prijatého objemu tú časť príjmu, ktorá ide na nákup potravinových výrobkov, z toho časť, ktorá ide na nákup polotovarov, z toho - na rastlinné polotovary a potom - polotovary zo zemiakov.

3

V druhej fáze prieskumu zistite, aký maximálny podiel na existujúcom potenciálnom trhu môže spoločnosť zvládnuť. Použite pritom údaje o segmente trhu - počet spotrebiteľov polotovarov zo zemiakov a objem výrobkov vyrobených konkurentmi. Na základe toho vyvodiť záver o maximálnom možnom objeme predaja tovaru. Pamätajte na to, že jeho prebytok ohrozuje spoločnosť nerealizovanými zásobami.

4

Celkový objem trhu môžete vypočítať takto (napríklad trh s knedľami s hovädzím mäsom):

E = N × PP x K x SP x PG x C, kde

H - populácia vo veku 5 rokov a viac;

ПП - percento obyvateľov konzumujúcich knedle;

K je priemerné množstvo spotreby jedného spotrebiteľa za rok;

SP - priemerná spotreba knedlí u jedného spotrebiteľa v rovnakom čase;

GHG - percento spotrebiteľov, ktorí uprednostňujú knedle s hovädzím mäsom;

C - priemerná cena časti knedľa s hovädzím mäsom.

Odporúčaná