management

Ako vyhodnotiť stupeň konkurencie

Ako vyhodnotiť stupeň konkurencie

Video: 11. Zpracování dat v Excelu - třídění II. stupně 2024, Júl

Video: 11. Zpracování dat v Excelu - třídění II. stupně 2024, Júl
Anonim

Posúdenie konkurenčného prostredia je jednou z nevyhnutných etáp organizácie nového podnikania. Pri analýze konkurentov podnikateľ neúmyselne študuje trh, na ktorom musí pracovať. Na základe získaných informácií sa prijímajú rozhodnutia, ktoré môžu zmeniť budúcu stratégiu zakladaného podniku a prípadne nájsť špeciálnu neobsadenú medzeru. Hlavnou vecou je byť schopný správne vyhodnotiť stupeň hospodárskej súťaže na trhu.

Image

Návod na použitie

1

Najskôr by sa malo spravidla brať do úvahy, že vždy existuje hospodárska súťaž. Aj keď vo fáze prieskumu trhu neexistujú priami konkurenti, pravdepodobne sa objavia vo veľmi blízkej budúcnosti po začatí vašej činnosti. Navyše vždy existujú potenciálni konkurenti, ktorí sa zaoberajú podobnými činnosťami a už majú zavedenú klientsku základňu. Nič im nebráni v rozširovaní rozsahu ponúkaného tovaru, prác, služieb do vášho sortimentu.

2

Zaručeným spôsobom, ako nielen vyhodnotiť stupeň konkurencie, ale tiež sa naučiť v rámci všetkých aspektov činnosti konkurenta, je získať prácu ako najatý zamestnanec. Takáto štúdia však bude vyžadovať veľa času. Najlepším riešením pre hodnotenie konkurentov je terénna štúdia. Po rozhodnutí o kruhu hlavných konkurentov ich navštívte v maske potenciálneho klienta a sledujte ich ceny. Vyberte si niekoľko dní (dobré a zlé) a vyhodnotte návštevnosť maloobchodných predajní (kancelárií). Ak je to možné, porozprávajte sa s ich súčasnými alebo bývalými zamestnancami. Analyzujte tiež hlavné reklamné médiá, ktoré konkurenti používajú pri svojej práci.

3

Bude užitočné identifikovať a analyzovať dodávateľov konkurentov, kontaktovať ich a požiadať o podmienky spolupráce. Jedným zo spôsobov, ako identifikovať dodávateľov, je požiadať o osvedčenia kvality pre výrobky, ktoré zvyčajne označujú príjemcu osvedčenia. V budúcnosti môžete tohto poskytovateľa kontaktovať prostredníctvom webovej stránky na internete.

4

Pokúste sa identifikovať jedinečné výhody vašich konkurentov, napríklad významných obchodných známych, rodinných väzieb so „správnymi“ ľuďmi, administratívnymi zdrojmi, ako aj dostupnosti komerčných priestorov a vozidiel v majetku. V rodinných podnikoch majú blízki príbuzní zvyčajne dôležité postavenie, a to tiež ovplyvňuje spôsob podnikania, aby ste primerane vyhodnotili stupeň konkurencie.

ako vyhodnotiť medzeru na trhu

Odporúčaná