Druhy činností

Značka a ochranná známka: čo to je

Značka a ochranná známka: čo to je

Video: Ako si chrániť ochrannú známku na Slovensku 2024, Júl

Video: Ako si chrániť ochrannú známku na Slovensku 2024, Júl
Anonim

Čítanie reklamných článkov o rôznych značkách je ľahko zameniteľné. Ako sa značka líši od značky?

Image

Značka je vždy založená na výrobku - je jeho jadrom. Preto môžeme povedať, že značka závisí od toho, aký produkt ponúkate. Keď kupujúci kupujú výrobok, často kupujú spolu s výrobkom prísľub výrobcu, určitý obraz, ktorý sa vyvinul. Dá sa povedať, že značka je založená na troch pilieroch:

· Produkt samotný, jeho funkčné hodnoty, tie vlastnosti produktu, ktoré sú dôležité pre klienta.

· Emócie, ktoré produkt prináša kupujúcemu. Napríklad, šálka kávy často nie je iba šálka kávy, je to očakávanie dobrého odpočinku a lesklý časopis je spôsob, ako si oddýchnuť po náročnom pracovnom dni. Takéto emócie sú veľmi zreteľne viditeľné v televíznej reklame automobilov: zriedka vidíte reklamy, kde je kladený dôraz na samotné vozidlo, častejšie vidíme určitý obrázok, emócie, ktoré nám toto auto môže dať.

· Skúsenosti, ktoré nám sľúbili. Ak si vezme naše vitamíny, vaše dieťa bude múdrejší. S našou tlačiarňou budú vaše dokumenty v perfektnom poradí. Využite naše služby - a my vás ušetríme od problému, ktorý vás obťažuje. To všetko sú príklady pozitívnych skúseností, ktoré nám výrobcovia tovaru sľubujú - a ktoré sú súčasťou značky.

Ako sa značka líši od značky?

Ochranná známka je označenie, pomocou ktorého spotrebiteľ určuje produkt (produkt alebo službu) jedného predajcu a odlíši tento produkt od produktu konkurenta. Takýmto znakom môže byť názov alebo názov výrobku, obrázok, logo, nejaké označenie alebo symbol. Značka je obraz, ktorý sa vyvíja v hlave spotrebiteľa. Tento obraz pozostáva zo všetkého, čo je spotrebiteľovi známe a súvisí s produktom, čo je pre neho významné. Akákoľvek značka je ochranná známka, ale žiadna značka nie je značka. Môžeme povedať, že značka sa od značky líši prítomnosťou významu, ktorý sa vytvára v hlave spotrebiteľa. Ak sa na pohľad vašej ochrannej známky objavia v hlave spotrebiteľa pozitívne asociácie, značka sa vytvorí.

Zákazníci od výrobcu očakávajú viac ako jednoduché vlastnosti produktu, od produktu očakávajú, že vyrieši svoje problémy. Čakajú tiež na globálnejšie nápady, ktoré stoja za nákupom buchty alebo rúžu. To všetko im dáva značku - ak je vytvorená.

Aká je tvorba značky:

1. Po prvé, výrobca vytvorí ochrannú známku: vyvíja logo, melódiu pre reklamu, kreslí plagáty alebo odstraňuje reklamu, pripravuje propagáciu produktu na trhu a začína proces propagácie.

2. Postupne sa vytvára spotrebiteľské uznanie tovaru. Ide o dlhový proces, pri ktorom je potrebné, aby sa výrobok nachádzal tam, kde sa dá kúpiť, a aby výrobca čelil reklame na tento výrobok.

3. Po tom, ako sa produkt začal uznávať, obchodníci vytvoria asociačné spojenie v hlave spotrebiteľa. Je dôležité prepojiť imidž produktu s niečím skutočne pozitívnym.

4. Ak je všetko vypracované, zákazníci uprednostnia náš produkt. Existuje niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť: úprava a vylepšenie produktu, jeho reklama, motivácia predajcov v obchodoch, kde sa bude náš tovar predávať. Nakoniec, ak zákazníci skutočne uprednostňujú náš produkt, môžeme cenu trochu zvýšiť. Toto sa nazýva cenová prémia. Nie je žiadnym tajomstvom, že produkt s podobnými charakteristikami môže stáť tisíc rubľov - a možno aj niekoľkokrát viac a často ide o poplatok za značku.

Nakoniec môžete vidieť, že značka nemôže byť len produktom. Značku si môžete vytvoriť z ľubovoľného miesta: od špecialistu na voľnej nohe, ktorý ponúka svoje služby, z miesta (pamätajte na „mosty milencov“, ktoré pravdepodobne existujú v každom meste), z mesta („Paríž je mesto snov“, hoci existujú mesto nie je horšie), od udalosti, od mesta

Ako vidíte, všetko je veľmi jednoduché - a teraz si nebudete zamieňať slová „značka“ a „ochranná známka“.

Odporúčaná