Obchodné riadenie

Ako určiť veľkosť organizácie

Ako určiť veľkosť organizácie

Video: Ako určiť správnu veľkosť obuvi? 2024, Júl

Video: Ako určiť správnu veľkosť obuvi? 2024, Júl
Anonim

Podnik v trhovej ekonomike je hlavným článkom sociálnej výroby. Je to samostatná obchodná jednotka, ktorá je vytvorená na dosiahnutie konkrétneho cieľa - spravidla ide o vytváranie príjmu. Veľkosť všetkých podnikov sa líši.

Image

Návod na použitie

1

Určenie veľkosti podniku je pomerne jednoduché. V súlade s ruskými normami sa delia na malé, stredné a veľké. Veľké podniky sa spravidla špecializujú na výrobu štandardných výrobkov vo veľkom, čím dosahujú vedúce postavenie v boji proti konkurentom. Stredné podniky sa najčastejšie špecializujú na výrobu výrobkov na úzke účely. Udržiavajú si svoje postavenie na trhu vďaka držbe jedinečných technológií. Malé podniky zvyčajne vyrábajú výrobky, v ktorých zavádzajú rôzne inovácie.

2

Veľkosť podniku možno určiť, ak je známy počet jeho zamestnancov. Malé podniky sú podniky s 50 alebo menej zamestnancami. Medzi stredných patria zamestnanci s 50 až 500 zamestnancami. Veľké podniky s viac ako 500 pracovníkmi sa považujú za veľké. Zároveň sú veľké podniky - nad 1000 zamestnancov - vyčlenené ako samostatná skupina.

3

Počet zamestnancov je najprijateľnejším znakom určovania veľkosti podnikov. Veľmi úzko súvisí s ich priemyselným pridružením. Podniky železnej metalurgie a strojárstva sú spravidla veľké a veľmi veľké. V ľahkom a potravinárskom priemysle pracujú najmä stredné podniky, v drevárskom a odevnom priemysle - stredné a malé. Hlavnú úlohu v národnom hospodárstve majú veľké podniky napriek tomu, že ich počet je malý. V Rusku zaberajú väčšinu hospodárstva malé a stredné podniky.

4

Kritérium na určenie veľkosti podniku môže slúžiť ako objem výrobkov alebo služieb. Zvyčajne sa používa pri klasifikácii dodávateľských a obchodných organizácií.

5

V súčasnosti sa malým podnikom poskytuje veľká podpora. Okrem počtu zamestnancov existujú ďalšie kritériá na klasifikáciu podnikov ako malých. Podiel subjektov, ktoré nesúvisia s malými podnikmi (právnické osoby a štátne organizácie), by na ich základnom imaní nemal prekročiť 25%.

Odporúčaná