ostatné

Ako určiť návratnosť vlastného kapitálu

Ako určiť návratnosť vlastného kapitálu

Video: Co je to akcie, tržní kapitalizace, PE či dividenda? (Pro začátečníky) 2024, Júl

Video: Co je to akcie, tržní kapitalizace, PE či dividenda? (Pro začátečníky) 2024, Júl
Anonim

Relatívne ukazovatele ziskovosti charakterizujú ekonomickú efektívnosť využívania zdroja. Hlavným množstvom zahrnutým do výpočtov každého z nich je výška čistého zisku. Napríklad na určenie ziskovosti kapitálu musíte vypočítať pomer jeho hodnoty k hodnote vlastného kapitálu, použitého alebo vypožičaného kapitálu.

Image

Budete potrebovať

- zostatok spoločnosti.

Návod na použitie

1

Kapitál spoločnosti pozostáva z hotovosti investovanej zakladateľmi a investícií tretích strán. Pre majiteľov a investorov je najzaujímavejším príjem dividend. Takto možno rozdeliť dva pojmy: zisk samotnej spoločnosti, t. príjmy z predaja výrobkov a zisky kapitálových účastníkov.

2

Ak chcete vypočítať, ako efektívne môžu byť investície, musíte určiť ziskovosť kapitálu. Existuje niekoľko podobných ukazovateľov, v medzinárodnom zápise sa uvádzajú ako ROE, ROCE a ROIC v počiatočných písmenách anglických slov. Napriek určitým rozdielom je základom pre výpočet každej z nich výška čistého zisku.

3

Vlastné imanie je kombináciou hotovosti a hmotného majetku určeného na vykonávanie hlavných obchodných činností podniku. Keď hovoria o trhovej hodnote celej spoločnosti, majú na mysli práve túto hodnotu. Na určenie návratnosti vlastného kapitálu, t. Ukazovateľ ROE (návratnosť vlastného kapitálu) použite vzorec: ROE = PE / SK * 100%, kde PE je čistý zisk, SK je priemerná ročná hodnota vlastného imania.

4

Pozitívna dynamika vlastného imania charakterizuje schopnosť podniku udržiavať finančnú rovnováhu iba na úkor domácich zdrojov. Okrem toho efektívne investovať časť čistého zisku zostávajúceho po pokrytí všetkých druhov nákladov, ktoré tvoria náklady na predaj. V opačnom prípade by ste sa mali uchýliť k pomoci investorov tretích strán.

5

Ukazovateľ ROIC (návratnosť investovaného kapitálu) sa počíta podľa podobnej schémy, menovateľ však obsahuje hodnotu prevyšujúcu vlastný kapitál o sumu externých investícií. Nezabúdajte, že do úvahy sa berú iba investície priamo do hlavnej činnosti, t. pri výrobe tovaru alebo služieb. Platí to aj pre čistý zisk, ktorý sa berie do úvahy iba z predaja týchto výrobkov: ROIC = PE / IR * 100%, kde IR je priemerná ročná celková hodnota vlastného imania a vypožičaného kapitálu.

6

Ak potrebujete zhodnotiť príťažlivosť projektu pre potenciálnych investorov, použite ukazovateľ použitého kapitálu ROСE (Návratnosť vloženého kapitálu): ROСE = (PE - CI) / IK * 100%, kde KI - dividendy investorom podľa výsledkov finančného obdobia. že pri absencii požičaného kapitálu sa ukazovateľ ROSE rovná ROE.

Venujte pozornosť

Priemerná ročná hodnota kapitálu sa vypočíta podľa súvahy ako polovica hodnoty čistých aktív na začiatku a na konci vykazovaného obdobia.

rentabilita vlastného kapitálu je definovaná ako

Odporúčaná