Obchodné riadenie

Ako organizovať daňové účtovníctvo

Ako organizovať daňové účtovníctvo

Video: Jednoduché a podvojné účtovníctvo 2024, Jún

Video: Jednoduché a podvojné účtovníctvo 2024, Jún
Anonim

Daňové účtovníctvo predstavuje všeobecnú schému informácií, ktorá vám umožňuje určiť základ dane na základe údajov z primárnej dokumentácie, zoskupených v súlade s postupom ustanoveným týmto daňovým poriadkom.

Image

Návod na použitie

1

Zostavte daňové účtovníctvo na základe účtovníctva. Na tieto účely je predovšetkým potrebné jasne určiť súlad rovnakých daňových a účtovných pravidiel a tiež analyzovať, ako sa líšia.

2

Účtovné zásady (daňová a účtovná) sa musia čo najviac priblížiť: stanoviť rovnaké metódy odpisovania hodnoty dlhodobého a nehmotného majetku, určovania výrobných nákladov počas jeho výroby, odpisovania zásob, nedokončenej výroby, vyhodnocovania neúplného výrobného procesu a hodnoty hotového tovaru v sklade. V tomto prípade sa mnoho transakcií, ktoré sa odrážajú v účtovníctve, môže odraziť vo výpočtoch dane zo zisku bez zmeny.

3

Upozorňujeme, že zavedenie dane do účtovníctva nie je vždy ziskové. Napríklad, ak si organizácia zvolí jediný spôsob výpočtu odpisovej sumy - lineárny, potom sa odpisová hodnota zníži v porovnaní so všetkými ostatnými metódami a zvýši sa výška dane z nehnuteľností.

4

Ako vhodný daňový doklad použite výkaz obratu, účtovnú kartu a ďalšie dostupné účtovné doklady. Ak však takéto účtovné registre neobsahujú dostatok informácií na určenie samotného základu dane, pridajte k nim ďalšie podrobnosti.

5

Môžete usporiadať samostatné (alebo konkrétne) daňové účtovníctvo. Preto je potrebné vybudovať nezávislú štruktúru daňového účtovníctva, ktorá nebude nijako spojená s účtovníctvom. V takom prípade budete musieť vytvoriť samostatné daňové účtovnícke registre vhodné pre každú potvrdenú obchodnú transakciu. Jedna transakcia by mala byť súčasne zaznamenaná nielen v účtovnom registri, ale aj v daňovom účtovnom registri.

Odporúčaná