Druhy činností

Ako organizovať školské stravovanie

Ako organizovať školské stravovanie

Video: Bezplatné školské stravovanie 2024, Júl

Video: Bezplatné školské stravovanie 2024, Júl
Anonim

Organizácia školských jedál nie je o nič menej dôležitá úloha pre riaditeľa vzdelávacej inštitúcie ako samotný vzdelávací proces. Dieťa trávi v škole najmenej pol dňa, takže stravovanie v jedálni má priamy vplyv na formovanie jeho stravovacích návykov. Vysokokvalitné večere prispievajú k zlepšovaniu akademického výkonu, zlepšovaniu zdravia študentov.

Image

Budete potrebovať

  • - regulačná dokumentácia;

  • - personál;

  • - dodávatelia výrobkov.

Návod na použitie

1

Prečítajte si predpisy týkajúce sa školských jedál vo vašej oblasti. Všetky potrebné požiadavky musí zabezpečiť ministerstvo školstva. Spravidla sa vo väčšine ústavov Ruskej federácie ustanovuje cyklický druh jedla a 4-týždňové menu.

2

Vytvorte rozpočet na školské stravovanie. Technológ by mal poskytnúť informácie o potrebných nákladoch. Pri výpočte vezmite do úvahy percento rozpočtových prostriedkov a príjmy od rodičov študentov. Zvážte privilegované kategórie študentov, ktorí majú nárok na bezplatné jedlo.

3

Vyberte dodávateľov produktov pre jedálne. Zoznam spoločností oprávnených na dodávku je schválený ministerstvom školstva. Je vhodné uzavrieť dohodu s továrňou na výrobu potravín pre školy (ak je k dispozícii vo vašom meste), ktorá vašej škole včas poskytne hotové výrobky.

4

V závislosti od typu vzdelávacej inštitúcie určte funkčnosť vašej stravovacej jednotky. Môže to byť bufet, ktorý ponúka hotové jedlo, alebo vopred pripravená jedáleň vybavená kuchyňou a v dôsledku toho poskytuje teplé jedlo. Oboznámte sa s hygienickými normami a inými pravidlami potrebnými pre správnu činnosť každého z týchto typov.

5

Najmite zamestnancov, aby pracovali v oddelení stravovania. Vymenujte zamestnanca, ktorý bude dohliadať na dodržiavanie všetkých požiadaviek zo strany personálu a na udržiavanie čistoty v jedálni.

Venujte pozornosť

Niektoré školy praktizujú bufet. Odmietnite túto schému, pretože vo väčšine prípadov vedie k poruchám stravovania a zlej strave.

Užitočné rady

Pravidelne kontrolujte dodržiavanie stravy, osobne monitorujte čerstvosť a kvalitu výrobkov, ako aj súlad ponuky s existujúcimi normami.

Odporúčaná