management

Ako organizovať právne oddelenie

Ako organizovať právne oddelenie

Video: Mestské zastupiteľstvo Námestovo 9.12.2020 2024, Júl

Video: Mestské zastupiteľstvo Námestovo 9.12.2020 2024, Júl
Anonim

Právne oddelenie je spolu s účtovníctvom hlavným oddelením, ktoré poskytuje kompetentnú právnu podporu pre všetky činnosti spoločnosti - externé aj interné. V ideálnom prípade by tým mal prejsť celý tok dokumentov a bezporuchovo aj príkazy a pokyny vydané vedením podniku.

Image

Návod na použitie

1

Majte na pamäti, že hlavnou úlohou, na ktorú sa bude oddelenie zameriavať, je vytvorenie, správna konštrukcia a odladenie systému pre prácu so zmluvami, vývoj kompetentných štandardných formulárov zmlúv, ktoré zohľadňujú realitu spoločnosti, ako aj jej partnerov, dodávateľov a spotrebiteľov výrobkov, tovaru alebo služby. Úlohou odboru je okrem toho neustála regulácia vzťahov medzi zamestnancami a zamestnávateľom, tvorba štatutárnych dokumentov, kolektívnych a pracovných zmlúv, operatívne zavádzanie zmien a úprav.

2

Úlohou právneho oddelenia je tiež vytvoriť systém správy dokumentov a vyškoliť administratívnych pracovníkov alebo iné osoby, ktoré sú zaňho zodpovedné, ako pracovať s korešpondenciou. Medzi jeho funkcie patrí aj výučba všetkých zainteresovaných osôb o základoch právnej gramotnosti, pokiaľ sú obmedzené na plnenie svojich úradných povinností. Právnici vypracúvajú aj popisy pracovných miest a zodpovedajú za ich relevantnosť a aktualizáciu.

3

Venujte osobitnú pozornosť vytvoreniu zmluvného systému a podmienkam uchovávania zmlúv. Je logické, ak sa všetky v origináloch uložia na právnom oddelení. Musíte premyslieť systém, ktorý umožní všetkým zainteresovaným úradníkom včas sa s nimi zoznámiť a získať kópie zmlúv, ktoré potrebujú na prácu.

4

Pri organizovaní právneho oddelenia v tomto podniku sa oboznámte so špecifikami obchodných procesov, technológií a metód. Analyzujte ho z hľadiska možných sporných otázok, nárokov. Preštudujte si skúsenosti právnikov tých podnikov, ktoré pracujú v tomto odvetví.

5

Zvážte metódy kontroly a pridelte kompetencie a zodpovednosť vedúceho, osôb, jeho zástupcu a hlavných oddelení: účtovníctvo, sekretariát, ľudské zdroje, vedúci oddelení, výkonní pracovníci. Vykonajte audit a skontrolujte funkčnosť systému, ktorý ste implementovali, správnosť jeho fungovania, prevádzkyschopnosť a efektívnosť interakcie všetkých subsystémov. Identifikujte a opravte všetky zistené nedostatky.

Užitočné rady

Takýto prístup k organizácii právneho oddelenia pomôže zvýšiť efektívnosť vášho podniku, posilniť jeho obchodné väzby a postavenie na trhu. Zaistíte tak bezpečnosť jeho práce a vyhnete sa materiálnym stratám spojeným so súdnym sporom.

Odporúčaná