ostatné

Aké sú hlavné črty podniku

Obsah:

Aké sú hlavné črty podniku

Video: Manhattan | New York City - NY , Spojené Státy Americké - Prehliadka - 4K UHD 2024, Júl

Video: Manhattan | New York City - NY , Spojené Státy Americké - Prehliadka - 4K UHD 2024, Júl
Anonim

Podnik na vykonávanie podnikateľskej činnosti musí mať niekoľko funkcií. Bez určitých povinných znakov sa organizácia nemôže stať podnikom zaoberajúcim sa obchodnými činnosťami.

Image

Podnik je autonómny podnikateľský subjekt vytvorený a pôsobiaci v súlade so zákonom s cieľom vyrábať výrobky a poskytovať služby s cieľom uspokojiť potreby spotrebiteľov a maximalizovať zisky.

Obchodné a neziskové podniky

Na vykonávanie výrobných činností sa podnik musí zaregistrovať na príslušných štátnych orgánoch. Po registrácii spoločnosť získa štatút právnickej osoby, ktorá umožňuje organizácii vykonávať výrobné činnosti a nezávisle niesť právne, daňové a iné povinnosti.

Všetky existujúce podniky sú rozdelené na komerčné a neziskové.

Obchodná organizácia je právnická osoba, ktorej hlavným cieľom je profitovať z výroby. Zisk je hlavnou činnosťou komerčného podniku. Takéto organizácie vyrábajú tovar alebo poskytujú služby spotrebiteľom. Právnické osoby, ktoré sú obchodnými organizáciami, sa môžu zakladať vo forme:

- obchodné partnerstvá alebo spoločnosti;

- výrobné družstvá;

- štátne unitárne podniky;

- obecné jednotkové podniky.

Neziskové organizácie sú právnické osoby, ktorých hlavným účelom nie je dosahovanie zisku a rozdelenie príjmu medzi účastníkov. Takéto podniky sa vytvárajú na dosiahnutie sociálnych, kultúrnych, charitatívnych, politických, vedeckých a vzdelávacích cieľov zameraných na dosiahnutie verejných statkov. Sú to verejné organizácie financované vlastníkom inštitúcie, ako aj rôzne charitatívne nadácie. Neziskové podniky sa môžu zaoberať podnikateľskou činnosťou iba vtedy, ak je táto činnosť zameraná na dosiahnutie verejných statkov.

Odporúčaná