management

Ako vypočítať návratnosť tržieb

Ako vypočítať návratnosť tržieb

Video: BE VISIBLE! videoblog #53 - Výpočet návratnosti investície pre online aktivity 2024, Júl

Video: BE VISIBLE! videoblog #53 - Výpočet návratnosti investície pre online aktivity 2024, Júl
Anonim

Efektívnosť vášho vlastného podnikania, ako aj ekonomická výkonnosť obchodnej spoločnosti sa najlepšie hodnotia z hľadiska ziskovosti predaja. Vlastníci podniku veľmi často berú nárast hrubého obratu ako ukazovateľ úspechu. V praxi však iba ziskovosť odráža skutočný obraz vecí.

Image

Budete potrebovať

  • - ukazovatele výkonnosti spoločnosti;

  • - kalkulačka.

Návod na použitie

1

Návratnosť tržieb je vyjadrená v určitom pomere, ktorého dynamiku môžete porovnať v rôznych obdobiach prehľadu. Najskôr určte obdobie, za ktoré budete počítať návratnosť tržieb, napríklad rok alebo štvrťrok. Určte dve hlavné množstvá potrebné na vyhľadanie tohto pomeru: čistý zisk a celkový príjem z predaja. Čistý zisk je časť hrubého zisku zostávajúceho v súvahe po odpočítaní daní (po zaplatení všetkých daňových odpočtov a príspevkov do rozpočtu). Slúži na výplatu dividend akcionárom, obnovu majetku a rozvoj podniku.

Príjem z predaja je celková suma príjmu prijatého v dôsledku predaja tovaru, služieb a prác.

2

Po vypočítaní týchto dvoch hodnôt môžete určiť koeficient ziskovosti predaja. Vydeľte čistý zisk výnosom z predaja a zistíte ziskovosť. Predpokladajme, že pred rokom bol zisk z predaja 3, 5 milióna rubľov a čistý zisk 900 tisíc rubľov. Pomer ziskovosti tržieb = 0, 9 / 3, 5 = 0, 2571, t. J. 25, 71%. A v minulom roku tržby dosiahli 3, 7 milióna rubľov a čistý zisk - 950 000. Pomer ziskovosti - 25, 67%. Tento príklad jasne ukazuje, že zvýšenie výnosov a čistý zisk neznamená zvýšenie ziskovosti, pretože miera ziskovosti klesla o 0, 04%.

Vďaka takýmto údajom môžu manažéri podniku rozhodovať o optimalizácii podnikania a hľadaní dôvodov na zníženie ziskovosti.

3

Ak chcete získať ucelenejší obraz o výkonnosti spoločnosti, vypočítajte návratnosť tržieb na niekoľkých úrovniach. Napríklad pre jednu skupinu tovaru alebo pre každého významného zákazníka. Táto technika vám umožní vyvodiť presnejšie závery o vyhliadkach na prácu. Možno odmietnete určité výrobky alebo optimalizujete svoju prácu so zákazníckou základňou.

Venujte pozornosť

Pokles ziskovosti predaja je alarmujúcim signálom, ktorý si vyžaduje prevádzkové rozhodnutia. Na odstránenie príčin tohto trendu je potrebná dôkladná analýza finančných činností podniku.

Užitočné rady

Ziskovosť môže byť ovplyvnená objektívnymi environmentálnymi faktormi, ktoré nijako nezávisia od vašej práce: ceny pohonných hmôt, výmenné kurzy, politické a klimatické situácie. Zohľadnite tieto faktory.

  • Hodnotenie ziskovosti predaja (angl.)
  • ako sa počíta ziskovosť predaja

Odporúčaná