management

Ako zvýšiť efektivitu predaja

Obsah:

Ako zvýšiť efektivitu predaja

Video: 7 techník zo psychológie predaja 2024, Júl

Video: 7 techník zo psychológie predaja 2024, Júl
Anonim

Zvyšovanie efektívnosti predaja je komplexný postup, ktorý si vyžaduje dlhodobé náklady. Každý podnik má svoju schopnosť vylepšiť tento ukazovateľ, existujú však všeobecné zásady, ktoré by mal každý podnikateľ vziať do úvahy.

Image

Zvážte predajný cyklus. Faktom je, že čas od vytvorenia produktu alebo poskytnutia služby do zisku pre každé podnikanie má svoj vlastný. Čím dlhší je predajný cyklus, tým je podnik drahší, ale jeho ziskovosť a spoľahlivosť sú zvyčajne vyššie. Na základe tohto ukazovateľa sa preto musia vytvoriť metódy na zvýšenie účinnosti.

Napríklad, ak vytvárate webové stránky, predajný cyklus je v priemere 7 dní. Preto je potrebné vypracovať takúto schému návrhov, aby sa účinne implementovala presne v tomto zmysle. Prvý deň môžete klientovi ponúknuť možnosti dizajnu, na druhom ukážte funkčnosť a tak ďalej.

Štruktúra predaja

V závislosti od vašich cieľov a okolností môžete použiť rôzne štruktúry. Možno budete musieť rozdeliť obchodné oddelenie do niekoľkých útvarov, ktoré sa zaoberajú rôznymi skupinami zákazníkov (optimálne pre finančné a úverové organizácie).

Dôležitú úlohu hrá aj počet zamestnancov. Existujú dva hlavné pojmy:

- veľký počet zamestnancov so strednou efektívnosťou;

- Malý počet vysokokvalifikovaných zamestnancov.

Prvá možnosť je najvhodnejšia pre spoločnosti s veľkým počtom predajných a štandardných výrobkov (napríklad výrobky na školenia alebo potraviny). Druhá možnosť je vhodná pre tých, ktorí predávajú jedinečné a drahé položky (napríklad vybavenie pre akúkoľvek výrobu).

Motivácia zamestnancov

Úspora na obchodnom oddelení je nemožná, pretože to len zníži váš zisk. Investície do tejto časti podnikania sa spravidla vyplácajú 4-5 krát. Preto je potrebné motivovať zamestnancov všetkými možnými spôsobmi, a to aj finančne. Môžete usporiadať súťaže alebo jednoducho stimulovať počet úspešných predajov.

V prvom prípade je vhodná súťaž v štýle „zamestnanec mesiaca“. Osoba, ktorá uzavrela najväčší počet zmlúv, dostane dobrý bonus alebo lístok. V druhom prípade môžete priradiť platby za množstvo vykonanej práce. Tieto metódy sú dokonale kombinované.

Odporúčaná