obchodné

Ako uplatniť preferenčné sadzby v zjednodušenom daňovom systéme

Obsah:

Ako uplatniť preferenčné sadzby v zjednodušenom daňovom systéme

Video: VEDOMIE A OSOBNOSŤ. OD VOPRED MŔTVEHO K VEČNE ŽIVÉMU (slovenské titulky) 2024, Júl

Video: VEDOMIE A OSOBNOSŤ. OD VOPRED MŔTVEHO K VEČNE ŽIVÉMU (slovenské titulky) 2024, Júl
Anonim

USN alebo „zjednodušený“ - výnosnejší daňový režim ako OSNO. Preto sa väčšina zástupcov malých a stredných podnikov rozhoduje v prospech zjednodušeného daňového systému. Niektoré kategórie zjednodušujúcich ľudí však môžu počítať s ďalšími výsadami od štátu vo forme zníženej daňovej sadzby.

Image

Zjednodušený daňový systém sa dá uplatniť dvoma spôsobmi. Sú to USN- „príjmy“ a USN- „príjem mínus náklady“. V prvom prípade je sadzba dane štandardná a pre všetky kategórie daňovníkov je 6%. Podľa zjednodušeného daňového systému, ktorý vám umožňuje zohľadniť výdavky na zníženie daňového základu, je podľa všeobecných pravidiel sadzba 15%.

Regióny však môžu nezávisle znížiť daňovú sadzbu a nastaviť ju v rozmedzí od 5 do 15%. Zvyčajne sú také výhody stanovené pre určité typy činností. Účelom poskytovania výhod je rozvoj určitých obchodných segmentov a zvýšenie ich príťažlivosti pre investičné prostredie. Zvyčajne sú to spoločensky významné a výrobné oblasti. Regionálne úrady majú zároveň právo zvoliť, ktoré typy podnikania sa považujú za prioritné.

Podmienky poskytovania preferenčných sadzieb v zjednodušenom daňovom systéme

Štandardné podmienky poskytovania výhod sú:

  • Hlavná činnosť OKVED by mala byť zahrnutá do preferenčného zoznamu;

  • podiel príjmu z tohto druhu činnosti by mal byť najmenej 70%.

Regióny môžu dodatočne ustanoviť podmienky poskytovania dávok. Napríklad tak, aby priemerný plat zamestnancov nebol nižší ako regionálne minimum. Spravidla nezodpovedá minimálnej mzde a je rádovo vyššia ako táto mzda. Často sa tiež vyžaduje obmedzenie počtu zamestnancov v LLC alebo jednotlivom podnikateľovi; alebo podmienka, že podnikateľ vôbec nemá mzdových pracovníkov. Informácie o ustanovených obmedzeniach na získanie preferenčných sadzieb by sa mali hľadať v regionálnych právnych predpisoch.

Odporúčaná