Obchodné riadenie

Ako predávať dlhopisy v roku 2017

Ako predávať dlhopisy v roku 2017

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl
Anonim

Dlhopisy sú dlhové cenné papiere, ktorých majiteľ má právo prijať od emitenta v určenom čase jeho hodnotu v nominálnej hodnote - v peňažnej forme aj vo forme iného majetku. Z ekonomického hľadiska sa dlhopis podobá strednodobej alebo dlhodobej pôžičke. Takže stojí za to predať dlhopisy, ktoré máte vo svojich rukách, alebo nie je potrebné ich ponáhľať?

Image

Návod na použitie

1

Je správne položiť otázku nie o tom, ako predávať dlhopisy, ale kedy presne predávať. Niekedy je výhodnejšie tento druh cenných papierov predávať, pretože pravidelné platby za dlhopisy môžu byť zdrojom dodatočného príjmu. Takže môžete len čakať na splatnosť dlhopisu. V takom prípade však riskujete určité riziko, pretože inflácia môže oslabiť nominálnu hodnotu cenného papiera.

2

Po prvé, riziko odpisovania sa týka dlhopisov, ktorých doba platnosti vyprší za 5-7 alebo viac rokov. Riziko môžete znížiť, ak si kúpite jednoročné kupónové kupóny alebo dlhopisy so zľavou.

3

Dlhopis môžete splatiť v predstihu, bez čakania na čas stanovený emitentom. Spoločnosť konajúca ako dlžník vyplatí cenné papiere v nominálnej hodnote, tj vo výške uvedenej na dlhopisoch. Predčasný nákup je často iniciovaný samotným dlžníkom, aby nezaplatil úroky. Možnosť predčasného splatenia sa zvyčajne uvádza v dlhopisoch.

4

Existuje aj iný spôsob, ako sa rozlúčiť s dlhopisom - premeniť ho na akcie. Nie všetky dlhopisy to však umožňujú. Pri prevode dlhopisov na akcie stráca vlastník úrok, pretože sa stane jedným zo spoluvlastníkov podniku a peniaze pôjdu na jeho rozvoj.

5

Dlhopisy môžu niekedy pôsobiť ako kolaterál, napríklad ako zmenka. Takže bytové dlhopisy od developera sú poskytované v metroch štvorcových, nie peniaze. Je celkom možné tieto dlhopisy predať, ale iba prostredníctvom výmeny a povinného oznámenia vývojárovi.

6

Je tiež možný jednoduchý predaj dlhopisov. Spravidla sa to deje, keď sa v bankách objavia vklady s priaznivejším úrokom. V tomto prípade sa výnosy z predaja dlhopisov môžu nasmerovať na vklad. Postup predaja sa prakticky nelíši od nákupu: musíte sprostredkovať pokyn makléra telefonicky alebo dať na predaj obchodnú ponuku prostredníctvom internetu. Dlhopisy, ktoré sa naposledy obchodovali po dlhú dobu, sa môžu predávať s určitými ťažkosťami a časovým oneskorením.

7

Cena dlhopisu je do značnej miery určená počtom kupónov nezaplatených pred týmto časom a celkovou solventnosťou emitujúcej spoločnosti. Úrokový dlhopis sa môže predávať nad aj pod par. Zvážte tiež skutočnosť, že dlhopisy klesnú, keď sa zvýšia úrokové sadzby z vkladov v najväčších bankách. Dlhopisy z posledných emisií sa zvyčajne predávajú za nominálnu hodnotu.

  • Ako predávať dlhopisy
  • predaj dlhopisov

Odporúčaná