ostatné

Ako sa vyrába oceľ v oceliarni

Ako sa vyrába oceľ v oceliarni

Video: Výrobný proces Železiarní Podbrezová - časť 1/2 2024, Júl

Video: Výrobný proces Železiarní Podbrezová - časť 1/2 2024, Júl
Anonim

Nie každý z nás má možnosť navštíviť oceliareň a zistiť, ako sa taví oceľ. Algoritmus výrobného procesu tavenia sa však mnohým z nás od školy všeobecne pozná.

Image

Návod na použitie

1

Obvykle sa oceľ taví v otvorených nístejách, elektrických oblúkových peciach (indukčných, elektrických oblúkových peciach), ako aj v konvertoroch. Východiskovým materiálom pre oceľ je tuhé surové železo, oceľový šrot a odpad z kovárne alebo zlievárne. Existujú prípady, keď sa liatina používa iba v tekutej forme (v procesoch konverzie).

2

Hlavnými úlohami výroby ocele sú:

- tavenie materiálov;

- zarovnanie chemického zloženia kovu;

- oxidácia a odstránenie nečistôt (fosfor, síra, plyny, ako aj nekovové inklúzie);

- následná deoxidácia;

- nastavenie chemického zloženia kovu na požadované parametre (v tomto prípade pridajte rôzne chemické zložky);

- zahriatie na teplotu potrebnú na nalievanie ocele do foriem a foriem.

3

Po roztavení materiálov sa kov zušľachťuje (t.j. čistí), zbavuje ho nečistôt, výsledkom čoho je rovnomernosť chemického zloženia.

4

Oxidačný proces je nasledujúci: uhlík, predtým rozpustený v tekutom kovu, sa oxiduje kyslíkom zo vzduchu privádzaného do pece, rudný kyslík alebo kyslík zo vzduchu kompresora. Pomáha tiež čistiť kov od nečistôt.

5

Proces deoxidácie je potrebný na konečné odstránenie nečistôt (najmä síry) z kovu. Na tento účel sa v pracovnom priestore pece zvyšujú teploty trosky a kovu alebo sa priamo do kovu pridávajú komponenty, ktoré obnovujú kyslík, kremík, uhlík a mangán v ňom rozpustené.

6

V oblasti času, ktorý uplynul pre deoxidačný proces, sa chemické zloženie ocele upraví na požadovanú úroveň a leguje sa s vhodnými prísadami (napríklad chróm).

7

Potom sa do panvy naleje oceľ zohriata na určitú teplotu. Pomocou vedra sa kov uvoľní do foriem alebo do formy. Aby sa nezačal oxidačný proces, uskutočňuje sa tvorba oceľovej kompozície jej deoxidáciou v lejacej panve, napríklad s použitím hliníka.

Odporúčaná