Obchodné riadenie

Ako vypočítať inflačný index

Ako vypočítať inflačný index

Video: Erythrocyte indices (Hemoglobin, Hematocrit, MCV, MCH & MCHC) What Do These Lab Tests Mean? 2024, Júl

Video: Erythrocyte indices (Hemoglobin, Hematocrit, MCV, MCH & MCHC) What Do These Lab Tests Mean? 2024, Júl
Anonim

Inflácia je znehodnotenie peňazí. Vyskytuje sa, keď sa priemerný príjem obyvateľstva nemení, ale ceny potravín a priemyselného tovaru sa neustále zvyšujú. Inflačný index je ekonomický ukazovateľ, ktorý vám umožňuje získať číselný opis inflačného procesu.

Image

Návod na použitie

1

Inflačný index má rovnakú podstatu ako cenový index, ale obe sa líšia od indexu cien výrobcov, deflátora HDP a dokonca aj indexu spotrebiteľských cien, pretože majú odlišné zloženie služieb, tovaru a tovaru, ktoré sa pri ich výpočtoch zohľadňujú. Index inflácie je potrebné vypočítať s prihliadnutím na tzv. Spotrebný kôš.

2

Spotrebný kôš je zoznam tovaru, výrobkov a minimálneho súboru služieb, ktoré sú z hľadiska domácnosti najdôležitejšie. Tento zoznam nie je náhodný - je schválený rozhodnutím Federálnej štátnej štatistickej služby na určité časové obdobie. Pomocou cenového indexu môžete sledovať inflačné (alebo deflačné) procesy, ktoré sa vyskytujú počas študijného obdobia v krajine. Čím vyšší je tento ukazovateľ, tým väčšie je ekonomické zaťaženie rúk obyvateľstva a samotného štátu.

3

Štatistika o hodnote spotrebného koša sa uverejňuje v otvorenej tlači každý štvrťrok. Môžete ich určiť sami návštevou najbližších obchodov a nahrávaním na začiatku študijného obdobia. Na konci znova pôjdete do rovnakých obchodov a zapíšete nové ceny za rovnaký tovar. Súčet počiatočných cien - to budú základné náklady na spotrebný kôš (SPKb). Na konci obdobia sa sčítajú ceny - bude to aktuálna hodnota spotrebiteľského koša (SPKt).

4

Inflačný index je pomer základnej a súčasnej hodnoty spotrebného koša, vypočíta sa podľa vzorca: AI = SPKb / SPKt.

5

Inflačný index sa používa v mnohých ekonomických výpočtoch, pomocou ktorých sa určujú dynamické zmeny: miera inflácie, pokles reálnych príjmov obyvateľstva, úroveň poklesu kvality života. Pomocou tohto ukazovateľa inflačného indexu, ktorý bol získaný nezávisle, môžete ho porovnať s oficiálnymi údajmi, ktoré Rosgosstat zverejňuje vo svojich správach.

Odporúčaná