rozpočtovanie

Ako jednoducho určiť ziskovosť firmy

Ako jednoducho určiť ziskovosť firmy

Video: Ce je P/E RATIO pomer Ceny akcie k ziskom jej firmy a ako mozme urcit HODNOTU FIRMY a CENU AKCIE 2024, Júl

Video: Ce je P/E RATIO pomer Ceny akcie k ziskom jej firmy a ako mozme urcit HODNOTU FIRMY a CENU AKCIE 2024, Júl
Anonim

Ziskovosť je základom podnikania akéhokoľvek druhu: od kopírovacích služieb až po veľké stavebné projekty. V ekonómii existuje veľké množstvo teórií, koeficientov, ukazovateľov, pomocou ktorých môžete vypočítať ziskovosť. Čo ak však neexistuje zodpovedajúce vzdelanie a nie je ani túžba ani čas sedieť na póze nad horou kníh?

Image

Budete potrebovať

Počítač, list papiera, pero.

Návod na použitie

1

Najprv je potrebné určiť samotný pojem ziskovosti a pochopiť, prečo by sa mal vôbec určiť. Ziskovosť je taký stav vášho podnikania, že s nákladmi na vytvorenie a prevádzku (tj bežné výdavky) as vašimi objednávkami, zákazníkmi, predajom (inými slovami, s budúcimi výnosmi) môže priniesť svojmu vlastníkovi čistý zisk., Zhruba povedané, kúpili ste si výrobok, predali ste ho a to, čo po vás bude zostať, bude predstavovať ziskovosť.

2

Určenie rentability podnikania je potrebné na preukázanie uskutočniteľnosti samotného podnikania. Na výpočet ziskovosti ekonómovia odporúčajú používať zložité ukazovatele ekonomickej efektívnosti projektu a podnikovej ziskovosti, to znamená, že vypočítavajú faktory, ako sú NPV, IRR, IP a mnoho ďalších. Takýto komplexný výpočet je skutočne vhodný na stanovenie ziskovosti investovania do podnikania s veľkými investíciami.

3

Pre jednoduché podnikanie však môže byť vyrovnanie jednoduchšie. Napríklad sa rozhodnete pre kopírovacie služby. Najprv musíte vypočítať investičné náklady, ktorými sú v tomto prípade prostriedky, ktoré ste vynaložili na nákup tlačiarne (približne 5 000 rubľov), kazety (1 500 rubľov na 1 000 listov). Predpokladajme, že máte počítač. Vaša investícia tak dosiahne 6500 rubľov. Ďalej zvažujeme súčasné náklady: list papiera vo výške 0, 5 rubľov. na list, elektrina - 0, 3 rubľov. na hárku. Bežné náklady tak budú predstavovať 0, 8 rubľov. na list.

4

Predpokladajme, že si môžete prostredníctvom internetu objednať výtlačok hárku a zákazník k vašim dverám príde sám. Náklady na jeden list s tlačeným textom budú teda 0, 8 + 1, 5 = 2, 3 rubľov. Môžete nastaviť cenu za list vo výške 5 rubľov. a každý deň vytlačte 100 listov zákazníkom, zatiaľ čo váš príjem bude 100 listov * 5 rubľov. = 500 rub. V takom prípade vaše náklady dosiahnu 2, 3 ​​rubľov. * 100 = 230 rubľov. Váš zisk bude teda 500 - 230 = 270 rubľov. To znamená, že podnikanie je ziskové.

5

Pri určovaní ziskovosti je však potrebné zohľadniť náklady na jednorazovú sumu 5 000 rubľov. kúpiť tlačiareň. Ak bude váš denný denný zisk 270 rubľov, potom splatte svoju investíciu vo výške 5 000 rubľov. Bude to možné o 19 dní (5 000/270). Takže po 19 dňoch bude vaša spoločnosť zisková.

zisk z podnikania

Odporúčaná