Obchodné riadenie

Ako ľahko vypočítať NI (návratnosť investícií)

Ako ľahko vypočítať NI (návratnosť investícií)

Video: Pridaná hodnota vďaka rozšíreniam 2024, Júl

Video: Pridaná hodnota vďaka rozšíreniam 2024, Júl
Anonim

Ako viete, 80% rozpočtu na reklamu v akejkoľvek reklamnej kampani sa premrhá. Otázka ziskovosti jedného alebo druhého spôsobu propagácie vašej firmy je pre investora a vlastníka firmy najbolestivejšia.

Image

Budete potrebovať

  • Prístup k štatistikám stránok o službe Yandex.Metrica.

  • Prístup k podobnému počítadlu v Google.Analytics.

  • Správy o objednávkach alebo doplnení zákazníckej základne za určité obdobie.

  • Údaje o nákladoch na tovar a ziskoch.

Návod na použitie

1

Výber kľúčových ukazovateľov: skontrolujte dostupné údaje o reklamnej kampani. Aké sú rovnaké ukazovatele pre všetky reklamné zdroje, ktoré môžete počítať? Môže to byť volanie na konkrétne čísla pre každý segment, aplikácie z rôznych stránok webu alebo registrované kliknutia z pridružených programov. Kľúčový ukazovateľ by mal byť v konečnom dôsledku rovnaký z hľadiska pohodlnosti výpočtu NI. Zvážte skutočnosť, že môžete vypočítať návratnosť investícií pre konkrétneho zamestnanca. V takom prípade je vhodné zahrnúť do stĺpca „náklady“ mesačný plat so všetkými odpočty daní.

Image

2

Zhromažďovanie štatistík: v tejto fáze je dôležitá interakcia všetkých oddelení. Stiahnite si mesačný prehľad zo služby Yandex.Metrica, Google.Analytics, zhromažďujte údaje o hovoroch, o požiadavkách v správcovskom paneli stránok.

Image

3

Veríme, že sa ukázalo. Za každý zdroj reklamy by ste mali získať 4 ukazovatele, a to: „Výdavky“, „Počet objednávok“, „Náklady na jednu objednávku“, „Príjem“. Ak predávate komplexnú službu, je rozumné spočítať zákazníkov, nie individuálne objednávky. V tomto prípade môžu byť náklady na prilákanie nového kupujúceho vysoké, avšak nezaznamenávate sumu transakcie za objednávky mesačne vo výnose, ale odhadovaný koeficient životnosti (LTV).

Image

4

Kúzelný vzorec. Máme všetky údaje po ruke, teraz vypočítame percento NI podľa nasledujúceho vzorca: NI = (výnos - náklady) / investícia do reklamy * 100%.

Image

5

Analýza efektívnosti zdroja reklamy. Samotný ukazovateľ NI je užitočný iba na binárne posúdenie toho, či podnik platí investície za určité obdobie. Podnik je ziskový, keď ukazovateľ presahuje 100%. Samotný tento ukazovateľ však majiteľovi firmy, ktorý môže získať takéto výkazy z účtovníctva, nedá veľa. Celkovým bodom pre výpočet návratnosti investícií do marketingu je pridelenie najúčinnejšieho reklamného kanála a prerozdelenie ľudských a finančných zdrojov.

Image

Venujte pozornosť

Všetky spracované údaje uchovajte na samostatnom mieste. V budúcnosti nebudete môcť zhromažďovať správy od všetkých manažérov v jednom formáte. Vytvorte túto správu sami a použite ju vo svojom mesačnom finančnom výkaze.

Skontrolujte údaje a porovnajte záznamy vo svojej „natívnej“ PBX so zoznamom hovorov v službe Yandex „Target Call“. Nahrajte údaje o objednávke z pošty, z vnútorného administratívneho panela lokality alebo z patentovaného systému 1C. Jednou takouto kontrolou je možnosť nájsť prekážky vo vašej predajnej ceste (krok, v ktorom dôjde k strate potenciálnych zákazníkov), a preto niekoľkokrát zvýšiť účinnosť vybraného zdroja.

Užitočné rady

V prípade krízy je otázka efektívnosti investícií mimoriadne naliehavá. Vyvarujte sa pokušeniu vypracovať správu vedenia v štýle „Máme vysokú návratnosť investícií!“ Úlohou je zistiť slabé stránky podnikania a rozdeliť zdroje medzi najspoľahlivejšie a najziskovejšie zdroje nových zákazníkov.

  • Bezplatná online kalkulačka NI
  • Bezplatná služba Yandex.Metrica
  • Cieľová výzva na web

Odporúčaná