Obchodné riadenie

Ako analyzovať efektívnosť reklamnej kampane

Ako analyzovať efektívnosť reklamnej kampane

Video: Ako na efektívne PPC kampane | Ask Me Digital 2024, Júl

Video: Ako na efektívne PPC kampane | Ask Me Digital 2024, Júl
Anonim

Reklamná kampaň môže správne a v súlade so všetkými pravidlami výrazne zvýšiť finančnú výkonnosť podniku. S cieľom upraviť budúce propagácie a zmeniť a doplniť marketingový plán je potrebné analyzovať efektívnosť reklamnej kampane. Takéto posúdenie je nevyhnutnou súčasťou marketingových aktivít inzerenta.

Image

Návod na použitie

1

Začnite analýzu spojením údajov o trhových faktoroch, ktoré by mohli ovplyvniť výsledok. Pamätajte, že neexistuje žiadna univerzálna metóda na hodnotenie efektívnosti reklamnej činnosti, pretože je pomerne ťažké presne určiť vplyv jedného alebo druhého faktoru na reklamnú kampaň.

2

Pri analýze cieľov a charakteru reklamnej spoločnosti. Obrázková reklama má iné ciele a konečné ukazovatele ako reklama zameraná na rozšírenie predaja výrobkov. Zhodnoťte počet nástrojov použitých pri propagácii, ako aj vlastnosti propagačných kanálov (tlačené médiá, televízia, rádio, zmiešané kanály).

3

Pripravte údaje o preddefinovaných ukazovateľoch výkonnosti. Môže to byť zvýšenie počtu nových kupujúcich produktu, cena jedného reklamného displeja, cena kontaktu s publikom. Pri výpočte ukazovateľov vychádzajte zo štatistickej chyby výsledkov výskumu, ktorú ste prijali. Jasne oddeliť ukazovatele ekonomickej výkonnosti a účinnosť psychologického vplyvu propagácie, vyjadrené v úrovni informovanosti spotrebiteľa o reklamovanom produkte.

4

Ako ukazovatele výkonnosti kampane používajte objektívne ukazovatele, ako napríklad objem predaja a jeho dynamika, počet nových zákazníkov (relatívne k ich celkovému počtu), úroveň informovanosti o produkte pred a po reklamnej kampani.

5

Ak chcete vypočítať nákladovú efektívnosť reklamnej kampane, vyhodnoťte tie ukazovatele, ktoré odrážajú zisk spoločnosti a jej obchodný obrat. Na výpočet toho použite vzorec na výpočet ďalšieho obratu:

T = (T1 * P * D) / 100, kde

T - obrat po reklamnej kampani;

T1 - priemerný denný obrat za obdobie pred kampaňou;

P - zvýšenie priemerného denného obratu za obdobie po kampani a pred ňou (%);

D - počet dní potrebných na odhad obratu v období pred a po reklamnej kampani.

6

Vypočítajte ekonomický efekt reklamy pomocou vzorca:

E = (Td * Nt / 100) - (U1 + U2), kde

E - ekonomický účinok reklamy (s.);

Td - ďalší obrat po reklamnej kampani (s.);

Nt - obchodné rozpätie (ako percento z predajnej ceny);

U1 - celkové náklady na reklamnú kampaň (s.);

U2 - dodatočné náklady (s.).

7

Ohodnoťte ziskovosť svojej reklamnej kampane:

R = P * 100 / U, kde

R - ziskovosť (%);

P - zisk z reklamy na výrobok (s.);

U - náklady na reklamnú kampaň (s.).

8

Ak sa jednotlivé propagácie uskutočnili pre niekoľko druhov výrobkov, vypočítajte uvedené ukazovatele pre každý z nich. Získané výsledky formulujte vo forme správy, s opisom reklamnej spoločnosti a závermi o efektívnosti marketingových aktivít.

  • „Efektívna reklamná kampaň“, E. Farbey, 2003.
  • "Recepcie reklamy a public relations", I.L. Vikentiev, 2002.

Odporúčaná