Obchodná komunikácia a etika

Ako viesť obchodnú konverzáciu. Odporúčania psychológa

Ako viesť obchodnú konverzáciu. Odporúčania psychológa
Anonim

Konštruktívna obchodná konverzácia sa končí riešením problému a plodnou interakciou medzi partnermi v dialógu. Ľudia hovoria, určujú vývoj vzťahov s partnerom.

Image

Každý účastník si kladie za cieľ - vytvoriť si vlastný pozitívny názor. Náhle závery o oponentovi môžu spôsobiť falošné obvinenia, neprispievajú k dobrému výsledku. Je dôležité rozvíjať pre seba zručnosti aktívneho poslucháča, tolerantné voči názorom ostatných.

Počas obchodného rozhovoru je vhodné venovať zvýšenú pozornosť potenciálnym partnerom, aby pred sebou videli zainteresovaného partnera. Slovník skúsených vyjednávačov obsahuje frázy potvrdzujúce toto: „Rozumiem, “ „Samozrejme, “ „Áno, áno.“ Ak znie úprimne a uvoľnene, potom hovorca hovorí voľnejšie.

Je dôležité pamätať na zákon emocionálneho zrkadla pozorovaného pri obchodnom rozhovore. Existuje malígny vzorec, ktorý vytvára agresiu jedného účastníka z nervozity druhého, pálivosť z pálivosti, zlosť z hnevu.

Na dosiahnutie očakávaného výsledku je dôležité tolerantne poukazovať na chyby, ktoré urobili oponenti. Neodporúča sa kategorizovať: „Nie je to pravda!“ Dotykový prístup používa pokojnú frázu, ktorá neničí kontakt. Krátke vety sú znakom zlých tónov, zvyčajným spôsobom je do odpovede pridávať slová vyjadrujúce pozitívny postoj v tomto zmysle.

Schéma obchodnej konverzácie sa zameriava na hľadanie spoločného základu, takže je lepšie začať otázkou, kde sa dajú zistiť rozdiely v názoroch. Prvá veta by mala byť taká, aby hovorca vyjadril súhlas. Toto správanie núti súpera rešpektovať záujmy druhej strany.

Odporúčaná