management

Ako vykonať ekonomickú analýzu výroby

Ako vykonať ekonomickú analýzu výroby

Video: Strategické otázky v době ekonomického zpomalení 2024, Júl

Video: Strategické otázky v době ekonomického zpomalení 2024, Júl
Anonim

Vykonanie ekonomickej analýzy výroby je jednou z najdôležitejších etáp finančného života spoločnosti. To pomáha identifikovať odchýlky od daných parametrov a faktorov, ktoré tieto zmeny ovplyvnili.

Image

Návod na použitie

1

Vykonajte analýzu produktu. Zahrňte údaje o vyrobenom a prepustenom (predanom) tovare. Na tento účel použite množstvo faktorov charakterizujúcich výrobné činnosti organizácie ako celku. Zároveň sa ako hodnota dĺžky výrobného cyklu použije ukazovateľ obratu vo vnútri závodu: je rovný jednému, ak nedochádza k prenosu polotovarov z jedného technologického oddelenia do druhého medzi rôznymi oddeleniami spoločnosti.

2

Vypočítajte ukazovateľ podielu obchodovateľných výrobkov vyjadrený v hrubej produkcii (koeficient obchodovateľnosti). Rovnocennosť tohto ukazovateľa s jednotkou bude znamenať neprítomnosť nedokončenej výroby pre príslušnú spoločnosť alebo skutočnosť, že produktová bilancia na konci obdobia sa v porovnaní s jej začiatkom vôbec nezmenila.

3

Analyzujte zloženie obchodovateľných výrobkov. Na tieto účely použite faktor dostupnosti. Jeho hodnota môže byť od 0 do jednoty, čo predstavuje časť hotového výrobku. Ak sa hodnota tohto koeficientu v priebehu niekoľkých období stabilne znižuje, bude to znamenať, že časť polotovarov spoločnosti z celkového počtu obchodovateľných výrobkov stúpa. V tomto prípade musia manažéri podniku myslieť na zmenu systému výrobkov alebo dokonca na preskupenie tejto výroby.

4

Vytvorte plánované hodnoty výrobných nákladov. Zároveň by mali obsahovať potrebné položky výrobných nákladov (náklady na materiál, platy zamestnancov výroby, náklady na väčšie a bežné opravy, náklady na dopravu, ochranu práce). Porovnajte plánované výrobné náklady so skutočnými metrikami nákladov.

Odporúčaná