Obchodná komunikácia a etika

Ako viesť cieľovú skupinu

Ako viesť cieľovú skupinu

Video: #66 PODCAST: Cieľová skupina a jej insight 2024, Júl

Video: #66 PODCAST: Cieľová skupina a jej insight 2024, Júl
Anonim

Zameracia skupina je nevyhnutná, ak je v rámci marketingového prieskumu potrebné odpovedať na položené otázky alebo zistiť postoj cieľovej skupiny k určitým vlastnostiam výrobku, ktorý sa uvádza na trh. Získanie objektívnych údajov si vyžaduje najmenej 3-4 cieľové skupiny.

Image

Budete potrebovať

miestnosť s konferenčným stolom, videokamera, statív, účastníci, moderátor

Návod na použitie

1

Určite rozsah otázok, na ktoré by ste chceli dostať odpovede počas ohniskovej skupiny. Musíte jasne pochopiť, čo s nimi urobíte, ako ich použiť vo svojej obchodnej stratégii. Často sa stáva, že otázky položené na diskusiu nie sú rovnaké ako výsledok - výsledok štúdie zostáva na papieri a nenájde stelesnenie. Pri zostavovaní otázok sa snažte zohľadniť záujmy všetkých oddelení spoločnosti, nielen vášho marketingového oddelenia.

2

Rozhodnite sa, kto bude moderátorom, tj hlavnou cieľovou skupinou. Malo by ísť o spoločenskú osobu, ktorá vie, ako sa má klásť otázky, ak je to potrebné - posúvať konverzačný kanál správnym smerom, motivovať účastníkov k podrobným odpovediam. Počas štúdie by moderátor nemal zaznamenávať odpovede pozvaných hostí. Takáto funkčnosť by sa mala prideliť psychologickým pozorovateľom umiestneným na druhej strane steny zrkadla.

3

Zvážte dostupnosť zariadenia na záznam videa. Vopred nakreslite miesto, na ktorom kamkordér položíte na statív. Otestujte, či sa všetci pri stole dostanú do rámu. Nastavte zvuk, svetlo, vyváženie farieb. Počas prípravy na cieľovú skupinu poskytujte účastníkom nealkoholické nápoje, perá a zápisníky, flipchart pre moderátora.

4

Pozvite účastníkov. Zvážte, ako stimulovať ich súhlas. Znova sa uistite, že sú to všetci vaši potenciálni kupujúci, a nielen nezamestnaní, ktorí sa takýchto štúdií zúčastňujú vo veľkom počte a pravidelne s nízkou frekvenciou. Je lepšie vytvoriť si vlastný výber vzoriek bez spoliehania sa na externých obchodníkov.

5

Účastníkom cieľovej skupiny položte novú otázku až po dôkladnom prediskutovaní predchádzajúcej. Táto štúdia neumožňuje návrat k témam, pretože to narúša proces primeraného vnímania tovaru. Ak sa predmetná téma týka materiálu (nie služby), pripravte vzorky. Ak budú mať účastníci pri sebe, bude pre účastníkov v cieľovej skupine oveľa jednoduchšie odpovedať na otázky moderátora.

6

Pozrite si video. Porovnajte svoje pocity s názormi pozorujúcich psychológov. Zaznamenajte všetky odpovede od pozvaných účastníkov. Na analýzu výsledkov vytvorte kontingenčnú tabuľku, v ktorej sú opakované odpovede zvýraznené značkami rovnakej farby. Aby odpovede na položené otázky boli objektívne, mali by sa zhromaždiť 3 - 4 stretnutia pre každý produkt, z ktorých každé sa môže zúčastniť až 10 osôb.

Venujte pozornosť

Pri pozývaní účastníkov cieľovej skupiny starostlivo vyberajte pozvaných. Odchýlka od vzorkovania môže viesť k poškodeniu údajov.

Užitočné rady

Ohnisková skupina sa najlepšie robí v miestnosti so zrkadlovou stenou. Pozvaní psychológovia budú môcť sledovať neverbálne reakcie účastníkov.

Odporúčaná