management

Ako monitorovať trh

Ako monitorovať trh

Video: Jak sledovat konkurenci a monitorovat poptávku na trhu 2024, Júl

Video: Jak sledovat konkurenci a monitorovat poptávku na trhu 2024, Júl
Anonim

Monitorovanie trhu je nevyhnutné pre efektívne riadenie podniku. Monitorovanie vám umožňuje sledovať aktivity priamych konkurentov a ich cenovú politiku. Na základe týchto parametrov je možné podnik prispôsobiť hlavným trendom analyzovaného trhu, aby sa zvýšila jeho zákaznícka základňa a zisky.

Image

Budete potrebovať

Informácie o najbližších konkurentoch, údaje o dodávateľoch, údaje o objemoch predaja, prístup k internetu

Návod na použitie

1

Vykonajte analýzu potrieb a prianí potenciálnych spotrebiteľov. Monitorovanie trhu je pomerne zdĺhavý a zdĺhavý proces, ktorého výsledky vám umožnia rýchlo reagovať na meniacu sa hospodársku situáciu na trhu. Všetky tieto udalosti budú vynikajúcim impulzom pre ďalší rozvoj a výstavbu strategického plánu pre ďalšie činnosti spoločnosti. Monitorovanie sa začína analýzou potrieb predstaviteľov cieľového publika danej značky alebo značky. Na základe tejto analýzy môžete upraviť svoju vlastnú cenovú politiku, sortiment produktov, umiestnenie pobočiek alebo kancelárií, ktoré sa vykonávajú počas predaja propagačných produktov a bonusových programov.

Image

2

Vykonajte analýzu konkurentov a ich cenových politík. Analýza konkurencie je komplexný proces, ktorý sa snaží zistiť ich výhody. Prečo sú lepšie ako konkrétna spoločnosť? Aká je ich hlavná nadradenosť? Aké sú nevýhody ich činnosti? S ktorými dodávateľmi spolupracujú a prečo ich objemy predaja prevyšujú objemy spoločnosti? Odpovede na tieto otázky umožnia podniknúť kroky na zlepšenie našich vlastných aktivít a posilnenie našich konkurenčných výhod na analyzovanom trhu.

Image

3

Vykonajte všeobecnú analýzu trhu. Základom všeobecnej analýzy je zhromažďovanie údajov o dodávateľoch, objemoch predaja pri zohľadnení predaja konkurenčných výrobkov, hlavných druhoch reklamy a ďalších parametroch, ktoré môžu v konečnom dôsledku ovplyvniť činnosť spoločnosti. Na základe týchto informácií môžete vytvoriť tabuľku, ktorá zobrazuje konkurenčné výhody spoločnosti, ako aj jej nevýhody v porovnaní s konkurenciou. Táto tabuľka nám tiež umožní dospieť k záveru, ktoré ukazovatele by spoločnosť mala zlepšiť, a ktoré sú naopak jej hlavnými konkurenčnými výhodami.

Image

Užitočné rady

Monitorovaniu je potrebné vždy venovať osobitnú pozornosť, úspech spoločnosti na trhu závisí od kvality jej implementácie.

Článok S.K. Nischeva (konzultant poradenského centra Volga-Vyatka)

Odporúčaná