ostatné

Aká je analýza konkurencie v marketingu

Aká je analýza konkurencie v marketingu

Video: Chianna way - Strategické marketingové plánovanie 2024, Júl

Video: Chianna way - Strategické marketingové plánovanie 2024, Júl
Anonim

Analýza konkurenta je dôležitou súčasťou marketingového plánovania, ktoré pomáha pochopiť stav trhu a určiť stratégiu ich správania na trhu.

Image

Prvou vecou, ​​ktorú musíte pri analýze konkurencie venovať, je spotrebiteľské správanie. Všimnite si, že oceňujú to, čo uprednostňujú. Potom pokračujte priamo v analýze konkurentov: kto je ich cieľovým segmentom, aké výklenky zaujímajú (ak sú ich výrobky výklenky).

Venujte pozornosť svojim stránkam a kritike na sociálnych sieťach: ak majú vážne nedostatky, budú kritizované. Venujte pozornosť oznamovaniu nových produktov, spravodajským informáciám na webe.

Ak niečo vyrobíte, mali by ste venovať pozornosť voľným miestam vašich konkurentov: ak prijímajú špecialistov v určitom úzkom poli, to znamená, že plánujú niečo vyvinúť, tieto informácie sa môžu použiť na analýzu nových produktov, ktoré uvoľňujú. Dôležitým aspektom je aj kontrola kvality výroby konkurenta, silné a slabé stránky jeho vykonávania.

Stojí za to identifikovať všetky silné stránky a premýšľať o každej položke a o tom, čo môže vaša spoločnosť odpovedať. Ak je konkurent v niektorých ohľadoch veľmi silný - môže byť užitočné zamerať úsilie na niečo iné, pretože v tejto charakteristike bude veľmi ťažké ho dohnať. Môžete si však zvoliť inú cestu: uvoľnite špecializovaný produkt alebo sa zamerajte na niečo iné.

Dôležitou charakteristikou pri analýze konkurentov je miesto, kde je spoločnosť zastúpená. Ak je spoločnosť v určitom regióne slabo zastúpená, môže mať zmysel sústrediť úsilie v tomto regióne a obsadiť trh.

Marketer Porter identifikuje päť síl, ktorých analýza môže byť užitočná. Sú to konkurenti, spotrebitelia, náhradné výrobky za vaše výrobky, trh (aké ťažké je vstúpiť na trh, aká je aktuálna situácia, aké sú črty zákona), dodávatelia. Ak je málo dodávateľov, môžu diktovať svoje podmienky pre vás aj pre trh.

Môže existovať veľa konkurentov. Podrobná analýza činností každého z nich je nemožná a nie je potrebná. Má zmysel kombinovať konkurentov v skupinách s rovnakou cieľovou skupinou a potom sa pozrieť na priamych konkurentov.

Zistite, ktoré vlastnosti sú pre váš priemysel kľúčové. Napríklad, ak máte obchod s batohom, kľúčové charakteristiky sú vek a pohlavie osoby, pre ktorú je batoh zakúpený, ako aj rozsah použitia batohu. Pre školákov je potrebný jeden model batohu, pre šport - iný a pre cestovný ruch - tretí. Analyzujte strategických partnerov.

Pri výbere stratégie musíte venovať pozornosť výhodám, ktoré máte, ako aj vášmu cieľu. Ak chcete zachytiť úzky segment a obchodovať so špecializovanými výrobkami - cieľom bude jeden. Ak chcete zachytiť veľký segment trhu - stratégia by mala byť iná.

Venujte čas a energiu analýze svojich konkurentov - to je kľúčový krok pri výbere marketingovej stratégie.

Odporúčaná