obchodné

Ako vypočítať podiel predaja

Ako vypočítať podiel predaja

Video: Pomer, jednoduchý pomer, prevrátený pomer, základný tvar 1.časť 2024, Júl

Video: Pomer, jednoduchý pomer, prevrátený pomer, základný tvar 1.časť 2024, Júl
Anonim

V obchode a službách sa často používa ukazovateľ „podiel na predaji“, ktorý najviac charakterizuje postavenie konkrétneho podniku na trhu. Tento výraz má iné meno - špecifickú závažnosť. Druhá možnosť sa považuje za presnejšiu, a preto sa najčastejšie používa v oblasti ekonómie.

Image

Návod na použitie

1

Ohodnoťte rozsah práce. Podiel tržieb predstavuje percentuálny pomer, ktorého výpočet možno vykonať tak v priemysle ako celku, ako aj v rámci jedného podniku. Ak vezmeme do úvahy napríklad maloobchod, potom sa indikátor zvyčajne používa na hodnotenie konkurenčného prostredia a používa sa tiež ako porovnávacia hodnota predaja skupín výrobkov v sortimentnom zozname.

2

Pripravte si potrebné informácie. Ako hlavný zdroj sa používajú interné správy o finančných a ekonomických činnostiach, ako aj informácie z oficiálnych štatistických zbierok. Pamätajte, že presnosť výpočtov závisí od dostupnosti spoľahlivých údajov. Preto by ste nemali vychádzať z neoverených informácií z prvej dostupnej webovej stránky.

3

Použite vzorec: y = v1 / v2 * 100, kde y je špecifická hmotnosť (v%); v1 je porovnávaný ukazovateľ (tj pomer, ktorý treba nájsť); v2 je ukazovateľ, s ktorým sa má porovnávať. Napríklad, ak potrebujete zistiť špecifická hmotnosť konkrétnej sortimentnej jednotky obchodu, preto je potrebné korelovať množstvo vybraného tovaru s celkovým obratom.

4

Označte parametre výpočtu záujmu. Existujú rôzne variácie na zistenie podielu predaja, ich výber závisí od účelu analýzy. Konkrétnu závažnosť teda možno určiť: • V bežných a porovnateľných cenách (v prvom prípade sa za referenčný bod považuje skutočná hodnota tovaru, za ktorý sa predáva v druhom - cena sa uvádza bez kvót), • v rôznych časových intervaloch (ako najobľúbenejší) použitý rok, štvrťrok, mesiac, ale sú možné aj iné možnosti), • vo vzťahu k ukazovateľom minulého alebo základného obdobia, • na základe interných a externých informácií.

Výpočet podielu predaja podľa regiónov

Odporúčaná