rozpočtovanie

Ako vypočítať maržu

Ako vypočítať maržu

Video: Ekonomické pojmy jasně a srozumitelně: Hrubá marže 2024, Júl

Video: Ekonomické pojmy jasně a srozumitelně: Hrubá marže 2024, Júl
Anonim

Otázka, ako vypočítať prirážku, je pre každého podnikateľa zaujímavá najmenej z dvoch dôvodov. Po prvé, s cieľom správne vykonávať stanovovanie cien ich tovaru. Po druhé, s cieľom vypočítať, za aké ceny sa konkurenti nakupujú.

Image

Budete potrebovať

kalkulačka, pero a papier

Návod na použitie

1

Aký je príplatok?

Matematicky je marža percentuálna (menej často - solídna) prémia z kúpnej ceny tovaru. Prirážka pridaná k kúpnej cene predstavuje konečnú predajnú cenu. Platí ju kupujúci. Pri dostatočnom objeme predaja by marža mala byť dostatočná na to, aby podnikateľ nielen zaplatil všetky súvisiace obchodné výdavky, ale aj aby dosiahol zisk.

2

Vykonávame stanovovanie cien

Bez ohľadu na to, aké ceny dodávatelia dávajú, naša konečná cena by mala predovšetkým vyhovovať kupujúcim. Preto pri stanovovaní cien neexistujú jasne stanovené koeficienty poistného. Prirážka pre každý typ produktu sa líši v závislosti od mnohých podmienok.

V súčasnej praxi obchodovania v segmente maloobchodu sa zvyčajne uplatňujú tieto marže:

• na jedlo - od 10 do 35%

• na oblečenie a obuv - od 40 do 110%

• na domáce a kancelárske potreby - od 30 do 60%

• na suveníry, šperky - 100% a viac

• pre kozmetiku - od 30 do 70%

• pre autodiely - od 30 do 60%

Aby sme mohli vypočítať predajnú cenu, vynásobíme kúpnu cenu percentom poistného. Výsledná hodnota sa pripočíta k čiastke nákupu. Napríklad dodávateľ nám priniesol podložku pre nárazník na aute pre rublové rubre 1940. Pri konečnom predaji sme stanovili maržu 35%.

1940 * 35% = 679

Naša predajná cena bude 1940 + 679 = 2619 (rub.)

Značenie sa môže vypočítať opačným pôsobením. Za týmto účelom vydelte predajnú cenu nákupnou cenou a odpočítajte jednotku. Napríklad predávame 1 kg banánov za 45 rubľov. Kúpna cena bola 35 rubľov.

Rozpätie je 45/35 - 1 = 28, 5 (%)

3

Vypočítame nákupné ceny konkurenta

Na výpočet nákupných cien konkurenta vyberieme kategóriu tovaru na porovnanie. Potom pridáme jednu k priemernej prirážke pre tento typ produktu a vydelíme konkurenčnú predajnú cenu touto sumou.

Napríklad máme priameho konkurenta, ktorý predáva obuv zakúpenú od nášho dodávateľa. Musíme zistiť, či mu dodávateľ dáva lepšie ceny. Pár topánok od konkurenta stojí 3 500 rubľov. Vieme, že podľa podmienok zmluvy s dodávateľom nesmie byť priemerná prirážka na obuv vyššia ako 60%. Vypočítame kúpnu cenu.

3500 / 1, 6 = 2187, 5 rubľov.

Ak porovnáme niekoľko produktových radov týmto spôsobom, dostaneme spoločnú predstavu o nákupných cenách konkurenta. Pri znalosti princípov tvorby prirážok nie je ťažké vypočítať tento ukazovateľ pre žiadny produkt.

Dúfame, že teraz môžete kedykoľvek správne a v akomkoľvek obchode, ktorý chcete, presne vypočítať maržu.

Odporúčaná