ostatné

Ako vypočítať odpisovú sadzbu

Ako vypočítať odpisovú sadzbu

Video: Zaevidovanie dlhodobého majetku a výpočet odpisov 2024, Júl

Video: Zaevidovanie dlhodobého majetku a výpočet odpisov 2024, Júl
Anonim

Investičný majetok (používaný vo výrobe alebo na manažérske potreby dlhšie ako rok) je dôležitou súčasťou majetku spoločnosti. Počas prevádzky sa opotrebujú a takto stratené prostriedky sa musia doplniť. Zdrojom financovania reprodukcie dlhodobého majetku sú odpisy.

Image

Návod na použitie

1

Pojem „odpisy“ sa používa v daniach a účtovníctve. Každá z nich poskytuje niekoľko metód na výpočet odpisov: daňové účtovníctvo - lineárne a nelineárne prístupy, účtovníctvo? metóda odpisovania hodnoty súčtom počtu rokov životnosti, metóda zníženého zostatku, metóda odpisovania hodnoty úmerne objemu výroby a lineárna metóda. Pre niektoré z týchto prístupov je potrebné vypočítať odpisovú sadzbu (meranú v percentách).

2

Pri lineárnom výpočte odpisov by sa 100 malo vydeliť životnosťou objektu (100 / n), pri nelineárnej sa prvá číslica vo vzorci nahradí 200 (200 / n).

3

Organizácia určuje špecifickú životnosť zariadenia (meranú v mesiacoch) na základe niekoľkých faktorov: regulačných a právnych obmedzení týkajúcich sa používania, očakávanej životnosti (v závislosti od aplikačnej kapacity a očakávanej produktivity) a očakávaného fyzického opotrebenia (v závislosti od prírodných podmienok a prevádzkový režim).

4

Ako hlavný regulačný akt, ktorý určuje dobu životnosti, môžeme menovať „nariadenie vlády o klasifikácii fixných aktív“, ktorým sa stanovuje životnosť predmetov v závislosti od ich príslušnosti k jednej z desiatich skupín.

Vyhláška vlády Ruskej federácie o klasifikácii dlhodobého majetku

Odporúčaná