Obchodné riadenie

Ako vypočítať ziskovosť obchodu s odevmi

Obsah:

Ako vypočítať ziskovosť obchodu s odevmi

Video: Qualcomm (QCOM) Stock Analysis 2021- Is $QCOM Stock a Buy? 2024, Júl

Video: Qualcomm (QCOM) Stock Analysis 2021- Is $QCOM Stock a Buy? 2024, Júl
Anonim

Miera ziskovosti odráža efektívnosť podnikania. Musí sa vypočítať pred rozhodnutím otvoriť obchod s odevmi a neustále analyzovať dynamiku ziskovosti vlastníkov existujúcich maloobchodných predajní.

Image

Výpočet ziskovosti obchodu s odevmi

Kľúčovým ukazovateľom výkonnosti každého obchodu je ziskovosť predaja. Vypočíta sa ako percento ako pomer čistého zisku k výnosom. Tento ukazovateľ teda vizuálne odráža, koľko z príjmu ide na generovanie ziskov.

Výpočet príjmov je pomerne jednoduchý - je to súčet všetkých príjmov od zákazníkov v hotovosti a bezhotovostne, bez nákladov na nákup oblečenia. Zatiaľ čo čistý zisk nezahŕňa všetky náklady spojené s podnikaním. V obchode s odevmi je to najčastejšie nájomné, platy predajcov, platby daní atď.

Mnoho podnikateľov si zamieňa pojmy ziskovosť a marže. Medzitým majú zásadné rozdiely. Napríklad obchod nakupuje tričká za cenu 100 s. A predáva ich za 150 s. Mesačne sa predalo 20 tričiek. V súlade s tým je marža produktu 50 p. Zatiaľ čo, ak plat predajcov a prenájom priestorov predstavoval viac ako 3 000 rubľov, ziskovosť predaja bola záporná.

Je vhodné analyzovať ziskovosť predaja osobitne pre každú skupinu výrobkov. Kritériá pre ich výber môžu byť veľmi rozdielne. Napríklad v obchodoch s viacerými značkami môžete analyzovať ziskovosť predaja pre každú značku. Alebo samostatne vypočítajte ziskovosť predaja rôznych tovarov - tričiek, sukní, doplnkov alebo dámskeho a pánskeho oblečenia. Tento prístup umožňuje určiť najziskovejšie a najziskovejšie oblasti a upraviť sortiment.

Návratnosť tržieb sa dá vypočítať nielen na základe aktuálnej výkonnosti obchodu, ale aj na základe hypotetických predpokladaných ukazovateľov pri otváraní nového obchodu. To vám umožní predpovedať odhadovanú efektívnosť otvorenia obchodu. Pri hodnotení otvárania nových odbytísk sa analyzuje aj ukazovateľ návratnosti investícií (pomer čistého zisku k celkovým nákladom).

Odporúčaná