Obchodné riadenie

Ako vypočítať ziskovosť výroby

Ako vypočítať ziskovosť výroby

Video: Základy marketingu_06_Cena 2024, Júl

Video: Základy marketingu_06_Cena 2024, Júl
Anonim

Ziskovosť výroby je jedným z najdôležitejších ukazovateľov výrobnej a hospodárskej činnosti podniku. Analýza výsledkov výpočtu ziskovosti výroby nám umožňuje vyhodnotiť všeobecnú situáciu v podniku a prijať nápravné rozhodnutia na zvýšenie hodnoty tohto ukazovateľa. Zlepšenie ziskovosti sa dá dosiahnuť zvýšením ziskov z predaja výrobkov, znížením nákladov, ako aj účinným využívaním zariadení. Ako vypočítať ziskovosť výroby?

Image

Budete potrebovať

- súvaha

Návod na použitie

1

Vypočítajte súvahový zisk podniku. Prevádzkový zisk sa vypočíta ako rozdiel medzi príjmami spoločnosti z prevádzkových činností a nákladmi spoločnosti na tieto činnosti. Príjmy podniku možno rozdeliť do dvoch skupín: tržby a neobchody. Do prvej skupiny patria príjmy z predaja výrobkov alebo služieb, dlhodobého majetku (vrátane pôdy) a iného majetku. Neobchodné príjmy zahŕňajú príjmy z prenájmu nehnuteľností, príjmy z akcií, dlhopisov a bankových vkladov.

2

Vypočítajte priemernú ročnú hodnotu fixných aktív podniku. Investičný majetok je inventár, ktorý sa podieľa na výrobe a proces odpisovania prevádza jeho hodnotu na vyrobené výrobky. Priemerná ročná hodnota fixných aktív podniku je definovaná nasledovne: musíte pridať polovicu hodnoty na začiatku a na konci roka, celkovú hodnotu fixných aktív na začiatku všetkých mesiacov v roku a výslednú sumu vydeliť 12.

3

Stanovte priemernú ročnú hodnotu pracovného kapitálu. Pracovný kapitál - to znamená, že spoločnosť využíva svoje výrobné a hospodárske činnosti. Priemerná ročná hodnota prevádzkového kapitálu sa dá určiť pripočítaním priemernej ročnej hodnoty zásob, nedokončenej výroby, polotovarov vlastnej výroby a výdavkov budúcich období. Údaje pre výpočet sú uvedené v súvahe za vykazované obdobie.

4

Vypočítajte ziskovosť výroby. Ziskovosť výroby sa počíta ako podiel podielu na súvahovom zisku podniku súčtom priemernej ročnej hodnoty fixných aktív a priemernej ročnej hodnoty obežných aktív.

ako určiť ziskovosť výroby

Odporúčaná