Obchodné riadenie

Ako vypočítať obchodnú hodnotu

Ako vypočítať obchodnú hodnotu

Video: Cena akcie nie je dolezita | Ako vypocitat trhovu hodnotu spolocnosti | investovanie do akcii 2024, Júl

Video: Cena akcie nie je dolezita | Ako vypocitat trhovu hodnotu spolocnosti | investovanie do akcii 2024, Júl
Anonim

Podnikateľská hodnota je objektívnym ukazovateľom jej fungovania, súčasná hodnota budúcich výhod z jej vlastníctva. Poskytuje predstavu o najpravdepodobnejšej cene, za ktorú možno podnik odcudziť na otvorenom trhu v konkurenčnom prostredí.

Image

Návod na použitie

1

Ak chcete vypočítať obchodnú hodnotu v prognózovanom období, použite metódu diskontovania peňažných tokov. Zahŕňa použitie diskontnej sadzby, t. úroková sadzba použitá na uvedenie budúceho príjmu do súčasnej hodnoty. V tomto prípade sa odhadovaná obchodná hodnota vypočíta takto: P =? CFt / (1 + I) ^ t, kde CFt je peňažný tok za obdobie t; I je diskontná sadzba; t je číslo obdobia, na začiatku ktorého sa podnik hodnotí.

2

Musíte však pochopiť, že spoločnosť pokračuje vo svojej práci v období po predpovedi. V závislosti od perspektívy rozvoja spoločnosti sú možné rôzne možnosti: od stabilného rastu po bankrot. Na hodnotenie podnikania môžete použiť model Gordon, ktorý predpokladá, že miera rastu tržieb a ziskov je stabilná a výška odpisov sa rovná výške kapitálových investícií. V tomto prípade sa obchodná hodnota určuje takto: P = CF (t + 1) / (Ig), kde CF (t + 1) je peňažný tok v prvom roku obdobia po predpovedi, I je diskontná sadzba, g je miera rastu peňažných tokov. model je vhodné uplatňovať, ak je trh veľký, dodávka surovín je stabilná, spoločnosť má prístup k potrebným finančným zdrojom a situácia na trhu je priaznivá.

3

Ak sa v ďalšom období predpovede očakáva bankrot podniku s ďalším predajom jeho majetku, potom použite tento výpočet: P = (A-O) x (1 - Lav) - Reliqu, kde A je suma aktív podliehajúcich preceneniu; O je výška pasív; Lav je diskont pre naliehavú likvidáciu; Rlicv - náklady na likvidáciu. Zahŕňa to poistenie, dane, náklady na správu, poplatky za znalcov a náklady na zamestnancov. Hodnota likvidácie je ovplyvnená umiestnením podniku, situáciou v priemysle, kvalitou majetku a ďalšími faktormi.

Odporúčaná