management

Ako vypočítať zásoby

Ako vypočítať zásoby

Video: ZÁSOBA BATOHŮ! | FTB Infinity Evolved | #8 2024, Júl

Video: ZÁSOBA BATOHŮ! | FTB Infinity Evolved | #8 2024, Júl
Anonim

Výpočet zásob dáva spoločnosti možnosť analyzovať, koľko produktu sa skladovalo v sklade za vykazované obdobie, koľko výrobkov spoločnosť mohla predať a koľko výrobkov, ktorých meno by vyžadovalo nové nákupy.

Image

Budete potrebovať

súvaha alebo iná forma účtovania zásob, zmluvy s dodávateľmi a zákazníkmi, kalkulačka, zápisník, pero

Návod na použitie

1

Vypočítajte počiatočný inventár. Tento ukazovateľ možno nájsť v súvahe podniku za predchádzajúce obdobie alebo v inej forme účtovania zásob. Ukazovateľ na konci predchádzajúceho roka sa zvyčajne prenáša na začiatok bežného obdobia. Povedzme, že odevná spoločnosť X skladuje materiál v sklade v celkovej hodnote 1 678 000 rubľov.

2

Stanovte náklady na obstaranie. Táto hodnota je prevzatá zo zmlúv s dodávateľmi alebo z inej dokumentácie, ktorá potvrdzuje skutočnosť, že tovar bol nadobudnutý. Predpokladajme, že začiatkom roka kúpila odevná spoločnosť X materiál vo výške 590 000 rubľov.

3

Vypočítajte výšku predaja. V tomto parametri musíte odzrkadliť objem predaja, ktorý organizácia mohla uskutočniť na začiatku obdobia. Nechajte obchod s textilným tovarom Igre kúpiť materiál v hodnote 630 000 rubľov od odevnej spoločnosti X.

4

Vypočítajte inventár podľa vzorca:

ТЗ = НТЗ + З - П, kde

TK - zásoby, NTZ - počiatočné zásoby, S - nákupy, P - tržby.

Vo vyššie uvedenom príklade TK = 1 678 000 + 590 000 - 630 000 = 1 638 000 rubľov.

5

Vypočítajte inventár pre každý typ produktu. Pre lepšiu analýzu pohybu tovaru v sklade je potrebné vypočítať ukazovateľ TK pre každý druh výrobku a jeho rozmanitosť. Najmä v našom príklade môže byť TK vypočítaná osobitne pre hodváb, zvlášť pre vlnené textílie, osobitne pre syntetické látky. V tomto prípade možno zásobu hodvábu rozlíšiť aj farbou, hustotou alebo šírkou bežného metra. Preto sa odporúča vytvoriť špeciálne počítačové programy, v ktorých bude monitorovaný pohyb zásob pre každý konkrétny typ výrobku. To umožní spoločnosti rýchlo reagovať na danú situáciu - vykonávať propagácie, ktoré podporujú predaj tovaru alebo naliehavo nakupujú suroviny, materiály alebo hotové výrobky od dodávateľa.

Venujte pozornosť

Výpočet zásob sa odporúča každý štvrťrok a na konci roka, čo by sa malo odraziť v príslušných formulároch správ.

  • Výpočet zásob
  • ako vypočítať obchodovateľné výrobky

Odporúčaná