Obchodná komunikácia a etika

Ako napísať sťažnosť

Ako napísať sťažnosť

Video: Nepoužívam papier, keď čítam - parody. 2024, Júl

Video: Nepoužívam papier, keď čítam - parody. 2024, Júl
Anonim

Každá osoba môže mať dôvod sťažovať sa úradom na konkrétnu osobu (sused, úradník, lekár atď.) Alebo organizáciu (zamestnávateľ, predajca). Ak chcete na svoju sťažnosť rýchlo odpovedať, musíte ju zložiť správne.

Image

Návod na použitie

1

Celý postup podania sťažnosti je upravený federálnym zákonom Ruskej federácie č. 59-FZ „O postupe pri posudzovaní žiadostí občanov Ruskej federácie“. Sťažnosť možno ústne podať priamo úradníkovi a expedičnej službe. V prvom prípade musíte urobiť schôdzku. Na druhej strane dispečerské služby prijímajú sťažnosti telefonicky, táto metóda je vhodná pri kontaktovaní orgánov činných v trestnom konaní alebo podnikateľských subjektov (elektrické siete, telefónne komunikácie atď.). Celá konverzácia s dispečerom je zaznamenaná v príslušnom denníku, okrem toho sa vykonáva zvukový záznam konverzácie. Proces vybavovania sťažností monitoruje samotná organizácia a vyššie orgány.

2

Sťažnosť možno podať aj písomne, pričom sa v nej uvádza názov orgánu a úradníka, ktorému sa sťažnosť posiela, nezabudnite napísať svoje vlastné kontaktné údaje (meno, adresu, mesto atď.), Inak sa list nebude brať do úvahy (okrem listov) obsahujúce správy o zločinoch). List musí v plnej miere odrážať podstatu nároku, je potrebné uviesť čo najviac informácií o osobe, ktorej je sťažnosť podaná, o okolnostiach, za ktorých k priestupku došlo. Ak existujú písomné dôkazy, je vhodné k listu priložiť jeho kópie, v niektorých prípadoch sa musí notársky overiť), uveďte súradnice osôb, ktoré boli svedkami porušenia. V tomto prípade sa odporúča uviesť aj zákony a nariadenia, ktoré chránia vaše práva.

3

List môže byť zaslaný súčasne viacerým orgánom, ktorých právomoc zahŕňa posudzovanú otázku, a preto musí byť vyhotovená vo viacerých kópiách. Okrem toho je možné sa proti nemu odvolať, takže sa môžu vyžadovať aj ďalšie kópie listu. Sťažnosť zašlite doporučeným listom s upozornením, najskôr urobte inventár obsahu. Sťažnosť môžete tiež zanechať v kancelárii. Lehota na zváženie listu nepresahuje 30 dní.

4

Ak sťažnosť nie je uspokojená, proti rozhodnutiu súdu sa možno odvolať na vyššie orgány. Sťažnosť možno podať na prokuratúre (okrem toho je možné sťažovať sa na prokuratúru v ktorejkoľvek fáze odvolania). Ak nie je uspokojené ani rozhodnutie prokuratúry, môžete sa obrátiť na súd.

Odporúčaná