Obchodná komunikácia a etika

Ako taktne odmietnuť bežného dodávateľa

Ako taktne odmietnuť bežného dodávateľa
Anonim

Dokonca aj obchodné vzťahy založené predovšetkým na výhodách znamenajú určité privilégiá pre stálych obchodných partnerov, s ktorými ste spojení už roky spolupráce. V takom prípade môže byť odmietnutie nepríjemné a zároveň si chcete zachovať normálne vzťahy. Odmietnutie trvalého dodávateľa pokračovať v spolupráci sa najľahšie formalizuje vo forme listu, čím sa eliminuje nepríjemnosť osobného vysvetlenia.

Image

Budete potrebovať

  • - počítač;

  • - forma vašej spoločnosti;

  • - tlačiareň;

  • - obálka.

Návod na použitie

1

Zdá sa, že je to jednoduchšie, našli ste ten istý výrobok za lepšiu cenu a mali by ste odmietnuť iného dodávateľa, s ktorým ste už dlhodobo nadviazali obchodnú spoluprácu. V tomto prípade je však bežné frázy typu „sme nútení odmietnuť ďalšiu spoluprácu“ interpretovať nesprávne a vnímať ako urážku. V obchodnom svete by ste mali rešpektovať svojich partnerov a vyhnúť sa úplnému narušeniu vzťahov, takže by ste mali napísať list o odmietnutí takým spôsobom, aby ste v budúcnosti ponechali možnosť spolupráce, pretože je možné, že podmienky tejto spolupráce sa v budúcnosti môžu zmeniť na váš prospech.

2

V prvom rade by ste mali interne naladiť, že nebudete písať nič zlé a odmietnutie obchodnej komunikácie neznamená žiadny priestupok. Vy aj vaši pravidelní partneri sledujete svoje ciele, môžu sa ale nemusia zhodovať, ale každý z vás má právo ich dosiahnuť výhodnejšími, optimálnejšími a racionálnejšími spôsobmi. Vašou úlohou je odmietnuť tým taktným a správnym spôsobom. Nie je to také ťažké.

3

Pri písaní výnimky je obzvlášť dôležité osobné adresovanie. Začnite s touto výzvou: „Dobrý deň, drahý Ivan Ivanovič!“. Určite poďakujte partnerovi za obchodné ponuky, ktoré vám poslal, alebo za dlhodobú spoluprácu. Tu je potrebné objasniť, že ste tieto návrhy starostlivo preštudovali alebo že táto spolupráca bola pre vás užitočná. Je nevyhnutné, aby váš adresát v texte videl tie fakty a slová, ktoré sú mu známe. Potvrdzuje to úprimnosť vašich slov.

4

Pokiaľ ide o odmietnutie, je potrebné jasne vyjadriť samotné odmietnutie, ako aj dôvody, ktoré vás viedli k odmietnutiu ponuky alebo k pozastaveniu ďalšej spolupráce. Napríklad: „V súčasnosti nemôžeme prijať vašu ponuku, pretože naša spoločnosť nemá možnosť kúpiť ponúkané tovary za uvedené ceny“ alebo: „Sme nútení dočasne odmietnuť spoluprácu s vami v tejto veci, pretože nám boli ponúknuté priaznivejšie podmienky, ktoré by nám umožnili zvýšiť efektivitu našej spoločnosti. ““

5

List o zamietnutí by mal obsahovať zmienku o alternatívnych možnostiach spolupráce v budúcnosti: „Vyjadrujeme nádej, že naša spolupráca bude pokračovať a že v budúcnosti zostaneme partnermi a budeme schopní realizovať niekoľko nových projektov.“

Odporúčaná