ostatné

Ako je na karte prehľadu uvedená dovolenka bez platenia

Obsah:

Ako je na karte prehľadu uvedená dovolenka bez platenia
Anonim

Keď si zamestnanec pri výkone svojich pracovných funkcií vyžaduje prestávku v práci, aby vyriešil svoje každodenné problémy, vychádza z dovolenky bez šetrenia miezd. V závislosti od účelu sa všetky sviatky na svoje vlastné náklady klasifikujú a zohľadňujú v pracovnom rozvrhu podľa ich druhu.

Image

Pri účtovaní pracovného času poskytuje časový rozvrh (skrátene časový rozvrh) informácie o každom zamestnancovi za všetky obdobia jeho pracovnej činnosti. Odrážajú sa skutočnosti o prítomnosti a neprítomnosti na pracovisku, a to so zachovaním zárobkov, ako aj neplatené. Formu účtovného dokladu, ako aj postupu jeho vykonania upravuje zamestnávateľ, pričom sa prihliada na všeobecne uznávané štandardy kódovania údajov, ktoré sú do neho vložené.

Personálne služby rozpočtových inštitúcií pracujú s časovým rozvrhom (f. 0504421 podľa All-ruského klasifikátora dokumentácie), ktorý zodpovedá listovej kódovacej príručke.

Image

V podnikoch komerčného sektora hospodárstva sa predkladanie tabuliek uskutočňuje jednou z možností:

  • na jednotných formách T-12 alebo T-13, navrhnutých na manuálne plnenie alebo na automatické účtovanie;

  • Vo svojej vlastnej forme registra prijatého v organizácii ako PUD. Karta správy je vypracovaná na základe štandardného formulára uvedeného v vyhláške ministerstva financií č. 52, pričom sa zohľadňujú priemyselné a interné normy. Zároveň sa vyberie jeden z duchov typov kódovania údajov: abecedný (vo forme veľkého písmena alebo dvojpísmenovej skratky) alebo zodpovedajúce alfanumerické označenie.

Pri navrhovaní harmonogramu RIA v praxi existuje variabilita symbolov používaných na kódovanie dovolenky bez úspory miezd. Všetko záleží na dôvodoch, prečo zamestnanec berie dni na svoje vlastné náklady a tento typ dovolenky sa nazýva inak. Napríklad v hovorových výrazoch sa používajú výrazy „bez obsahu“ alebo „b / s“. Sú nesprávne, pretože nejde o bezohľadné zbavenie osoby finančných prostriedkov, ktoré jej boli vyplatené, ale o to, že nemá dostatočné zárobky za prácu v súvislosti s neplnením svojich povinností z určitých veľmi objektívnych dôvodov.

Image

Vzhľadom na rozmanitosť znenia administratívneho dokumentu, ktorý slúži ako základ pre vyplnenie časového rozvrhu, je obvyklé používať určitú klasifikáciu dovoleniek bez úspory príjmu. Skladá sa z dvoch hlavných šifrov, dvoch dodatočných kódovaní a niekoľkých osobitných prípadov určenia neplatených období.

Platené kódy

Zamestnanec, ktorý požiadal zamestnávateľa so žiadosťou o dovolenku na svoje vlastné náklady, ho môže prijať z dvoch dôvodov ustanovených pracovnoprávnymi predpismi.

  1. Dovolenka, ktorej trvanie je určené rodinnými okolnosťami (manželstvo, narodenie dieťaťa, strata blízkeho príbuzného), správa je povinná zabezpečiť zamestnanca. Zamestnávateľ nemá právo odmietnuť odpočinok na svoje vlastné náklady a na preferenčné kategórie pracovníkov (osoby so zdravotným postihnutím, bojovníci, likvidátori následkov v Černobyle, rodičia detí so zdravotným postihnutím atď.). Keďže časový rámec pre tieto druhy dovoleniek je stanovený zákonom, právo na ich využívanie si vyžaduje písomné dôkazy od žiadateľa. Tabuľka „dovolenka podľa zákona“ sa uvádza so skratkou „OZ“ alebo číslom 17.

  2. Dovolenka na základe uváženia vedenia. Nazýva sa to administratíva alebo „po dohode so zamestnávateľom“, pretože konečné rozhodnutie o tom, kedy a na ako dlho môže zamestnanec opustiť prácu v naliehavých osobných záležitostiach, prijíma zamestnávateľ. Neprítomnosť so súhlasom zamestnávateľa, ktorý najčastejšie nazývame „b / s“, je označená „DO“ (číselný kód 16).

Image

Pri započítavaní ďalších neplatených sviatkov sú tieto vyznačené v časovom rozvrhu svojimi kódmi:

  1. Šifra na študijnú dovolenku „UD“ (13) sa zapisuje do časového rozvrhu, keď uchádzač alebo absolvent berie dni na svoje vlastné náklady. Základom registrácie „dodatočnej dovolenky v súvislosti so školením“ sú ustanovenia článkov 173 a 174 zákonníka práce.

  2. Niektoré kategórie zamestnancov majú nárok na dodatočný odpočinok na svoje vlastné náklady podľa spolkového zákona, kolektívnej zmluvy alebo inej VLA. Neplatené dovolenky na určitú dobu, ktoré majú povahu dodatočnej dovolenky, sa každoročne poskytujú osobám so štátnymi vyznamenaniami a hodnosťami, dobrovoľnými hasičmi, ženami s dvoma deťmi atď. Pri tabelovaní sú tieto dni označené ako „DB“ (18).

Symbolický symbol pripevnený na ktorýkoľvek z dôvodov neprítomnosti označuje všetky dni kalendárneho obdobia, ktoré sú zamestnancovi pridelené na základe objednávky (pracovníkov aj všeobecných). Prázdniny alebo dni dočasnej práceneschopnosti, ktoré sa zhodujú s obdobím dovolenky na vlastné náklady, nemajú vplyv na reguláciu neplatenej dovolenky. Tieto dni majú vplyv iba na trvanie a načasovanie platenej ročnej dovolenky.

Odporúčaná