ostatné

Ako vydávať noviny

Ako vydávať noviny

Video: Mesto začalo vydávať moldavské noviny MoldaVArietas 2024, Júl

Video: Mesto začalo vydávať moldavské noviny MoldaVArietas 2024, Júl
Anonim

Súčasné právne predpisy umožňujú každému stať sa zakladateľom novín. Stačí zaplatiť štátnu povinnosť a prejsť celým radom nie príliš zložitých byrokratických formalít. Ale zverejniť to bude o niečo ťažšie, ale veľa z nich to dokáže.

Image

Budete potrebovať

  • - koncepcia publikovania;

  • - osvedčenie o štátnej registrácii médií;

  • - štatút právnickej osoby alebo samostatného podnikateľa;

  • - pracovníci tvorivých a technických pracovníkov;

  • - spisovatelia na voľnej nohe;

  • - priestor pre redakciu;

  • - technické vybavenie (počítače, kancelárske vybavenie atď.);

  • - tlačiarenské služby.

Návod na použitie

1

Pred vydaním prvého vydania novín by ste si mali byť vedomí toho, ako často sa budú vydávať, ak týždenne alebo menej, v ktoré dni a ich objem, tj počet strán (v redakciách sa však tieto skupiny nazývajú kapely).

Odpoveďou na tieto otázky môžete vytvoriť časový rozvrh práce na čísle. Nebude zbytočné diskutovať s tlačiarňou o tom, či bude schopná prijať čísla do práce v čase, ktorý potrebujete, a rozdať hotový obeh v požadovanom čase.

2

Pri príprave harmonogramu práce na čísle nezabudnite, že niektoré publikácie môžu byť pripravené v dostatočnom časovom predstihu. Takéto texty by sa mali umiestniť na stránku v prvom rade, ale najoperatívnejšie texty zo série „urgentné číslo“ (správy, správy zo scény a pod. - niečo, bez ktorého noviny nemajú právo nazývať sa týmto slovom) - až do bodu bezprostredne pred odoslaním do tlačiarne.

Buďte pripravení na možné úpravy harmonogramu práce na konkrétnej záležitosti spôsobenej informačným obrazom obdobia, ktorému je venovaná (konkrétny deň, týždeň atď., V závislosti od frekvencie publikovania).

3

Prvým krokom pri zverejňovaní konkrétneho problému by malo byť vždy jeho plánovanie. Hlavným zdrojom tém publikácií sú návrhy korešpondentov (v každodennom živote - aplikácie). Ak je redakčný personál veľký a umožňuje rozdelenie na oddelenia, prvé filtrovanie sa uskutoční na úrovni editora oddelenia. Musí posúdiť každú žiadosť, predložiť svoje návrhy, rozdeliť zaťaženie medzi korešpondentov, identifikovať prioritné témy.

Rovnakú prácu, ale už na úrovni celej redakčnej rady, vykonáva šéfredaktor alebo jeho zástupca. Zvyčajne sa to robí na valnom zhromaždení. Najčastejšie sa koná deň po nasledujúcom čísle a diskutuje sa o tom, ktorý vyšiel a o budúcnosti.

4

Ďalšou fázou je príprava publikácií. V tomto prípade je zodpovednosťou editora oddelenia zabezpečiť, aby sekretariát (tzv. Jednotka, ktorá dohliada na technickú stránku práce na čísle), dostávala kvalitné texty av súlade s harmonogramom práce na čísle.

Korešpondent odovzdá hotový text editorovi, prečíta ho, v prípade potreby vykoná vlastné zmeny, objasní autorove momenty, ktoré sú na pochybách, alebo sa vráti na revíziu so svojimi pripomienkami. A tak ďalej, až kým nebudete pripravení.

Text sa potom odošle sekretariátu, odkiaľ sa zašle korektorovi.

5

Text prečítaný (používaný, „prečítaný“) korektorom je odoslaný na sadzbu (alebo, ako sa zvyčajne hovorí v redakciách, na sadzbu). V ideálnom prípade by pre neho mala byť v tejto fáze pripravená ilustrácia.

Autor publikácie a editor sú povinní premýšľať o tom, ako ilustrovať každú publikáciu vo fáze prípravy žiadosti. V závislosti od situácie si môžete objednať fotografie pre novinárov, poveriť editora zostavenia, aby vyzdvihol obrázok alebo fotografiu z fotobánk alebo agentúr a iných zdrojov, alebo dať za úlohu pripraviť kresbu pre umelca. V niektorých prípadoch môže byť potrebné prečítať si konečný text.

6

Skonvertované pruhy zvyčajne korektor a editor prečíta niekoľkokrát. V mnohých vydaniach je menovaný zodpovedný editor (všetci tvoriví pracovníci alebo iba zástupca šéfredaktora a editori plánov). Redaktor každého oddelenia prečíta aj všetky publikácie, ktoré ním prešli. Odporúčame autorovi nahlasovať svoje vlastné texty, pokiaľ nie sú v úlohe, práceneschopnosti, na dovolenke alebo na služobnej ceste.

7

Hotové stránky sa postupne predkladajú na schválenie šéfredaktorovi. V tejto fáze musí v prípade potreby vykonať vlastné úpravy, vrátane kardinálnych. Nie sú to také zriedkavé prípady, keď je preto potrebné niektoré texty nahradiť inými, vykonať urgentné zmeny v rozložení textu, usporiadať prúžok.

8

Po vykonaní všetkých úprav skontrolujú hotové stránky všetci zodpovední zamestnanci: redaktori oddelení, zástupca reklamnej služby (o tom, či ide o celú platenú reklamu a či sa zohľadňujú želania inzerenta na jej umiestnenie atď.), Ak existuje, hlavný šéf, hlavný editor atď. Zmierenie týkajúce sa toho, či boli vykonané všetky zmeny, v tejto fáze je tiež možné vykonať korektúry.

Ak má niekto pripomienky, práca sa vykonáva dovtedy, kým nie sú vylúčené.

Ak sa vezmú do úvahy všetky úpravy, číslo sa môže poslať tlačiarni.

Venujte pozornosť

1. Štátna registrácia masmédií je povinný postup. Bez nej môžete vydať publikáciu v náklade menšom ako 1 000 kópií.

2. V tlačiarňach známych vydavateľov nielen vysoké ceny, ale aj dlhé riadky na tlačenie tlače. Časový plán uvádzania čísel na tlač je preto naplánovaný na minútu a najmenšie oneskorenie môže byť spojené so závažnými pokutami.

Užitočné rady

Pri hľadaní tlačiarne nie je potrebné obmedzovať rozsah možností pre váš región. Ponuka, ktorá je optimálna z hľadiska pomeru cena / kvalita, sa môže nachádzať na inej lokalite a môže sa ukázať ako výhodnejšia, a to aj pri zohľadnení dodatočných nákladov na uskutočnenie tlače. Ak sú noviny zamerané na dostatočne náročné publikum, je lepšie neznižovať kvalitu tlače: stojí za to zaplatiť v primeraných medziach. S úspešným vývojom publikácie sa tieto náklady so záujmom odôvodnia.

Odporúčaná