management

Ako patentovať nápad

Ako patentovať nápad

Video: Jak získat patent a k čemu vám bude | Podnikatelský kompas BusinessInfo.cz 2024, Júl

Video: Jak získat patent a k čemu vám bude | Podnikatelský kompas BusinessInfo.cz 2024, Júl
Anonim

Už ste niekedy premýšľali o tom, čo robiť, keď sa vám objaví úspešná myšlienka? Tak úspešný, že sám dokonale pochopíte, aká prospešná môže byť jeho implementácia pre vás.

Ako sa však často stáva, objavil sa nápad a teraz nemáte čas ani príležitosť na jeho implementáciu. Zároveň veľmi dobre rozumiete, že ak ju za sebou „nezasuniete“, môžete ju navždy stratiť, môžu ju zachytiť alebo príde k niekomu inému. Čo robiť v tomto prípade? Prečítajte si tento článok a naučte sa, ako si vytvoriť svoj vlastný nápad.

Image

Návod na použitie

1

Takže vás navštívil pohľad, prišiel nápad. Môže byť patentovaný? Nie. Občiansky zákonník Ruskej federácie nedáva takúto príležitosť - ide o niečo pominuteľné, ktoré nepatrí do žiadnej kategórie ani klasifikácie.

Stále však chcete svoj nápad „chrániť“ a uplatniť naň svoje práva. To sa dá dosiahnuť, ak už táto myšlienka dostala „hmatateľné“, hmatateľné stelesnenie.

Na začiatok je potrebné rozhodnúť sa, k akému typu nápadov patrí. Zvážte dva hlavné typy nápadov.

Po prvé: idey týkajúce sa kultúry a umenia, estetického alebo informačného charakteru. V takom prípade môžete publikovať svoje literárne alebo hudobné dielo, vedecký článok a autorské práva na svoj duševný produkt - tlačiť na stránky tlačených publikácií. Skutočnosť, že táto publikácia už patrí, vám teda preukáže, že táto myšlienka patrí vám.

Druhý typ: nápady týkajúce sa vynálezu, vrátane priemyselných a technických. V takom prípade musíte z dôvodu ochrany vášho nápadu urobiť niekoľko praktických krokov.

Najprv definujeme, čo je vlastne patent. Patent je dokument, ktorý potvrdzuje a zabezpečuje vaše autorstvo a vaše výhradné právo vlastniť vynález.

To znamená, že nápad sa musí preniesť z myšlienkovej formy do kategórie hmotného objektu - priemyselného dizajnu, modelu.

2

Vyrábate teda model alebo vzorku svojho vynálezu. Potom už pre túto vzorku, ktorej sa môžete dotknúť rukami a komplexne študovať, podáte patent.

Ako možnosť si tiež môžete patentovať „technickú podstatu“ vášho vynálezu, môže to byť postupnosť krokov ovplyvňujúcich materiálne objekty a opäť pomocou materiálových nástrojov (prostriedkov). Tento druh vývoja, konkrétne nápad, ktorý má výraznú konkrétnu technickú formu, možno patentovať.

Pamätajte, že existuje jeden čip, ktorý sa musí rešpektovať: toto riešenie (postupnosť) musí byť skutočne originálne a jeho technické riešenie by v súčasnosti nemalo byť známe.

3

Ak máte pochybnosti o tom, či sa dokážete nezávisle vyrovnať so všetkými úlohami, ktoré kladie predtým, ako budete potrebovať patentovať svoj nápad, môžete sa obrátiť na odborníka o pomoc.

Odborník v tejto oblasti sa nazýva patentový zástupca. Na vašu žiadosť vykoná patentový zástupca všetky obchodné činnosti, ktoré sa týkajú získania patentu u vás.

Venujte pozornosť

V Ruskej federácii patenty vydávajú iba štátne inštitúcie. Predtým, ako podniknete kroky v tomto smere, prejdite na webové stránky Rospatent a Soyuzpatent - existuje veľa užitočných informácií a máte tiež možnosť položiť otázku špecialistovi.

Užitočné rady

Pamätajte, že bude lepšie, ak sa vám podarí udržať celý proces výroby vzorky / modelu / vynálezu v tajnosti bez prítomnosti ďalších očí a uší.

Súvisiaci článok

Je možné patentovať nápad a ako to urobiť

LLC Sojuzpatent

Odporúčaná