obchodné

Ako zaregistrovať banku

Ako zaregistrovať banku

Video: Prečo nám banky platia za to, aby sme si od nich brali peniaze? 2024, Júl

Video: Prečo nám banky platia za to, aby sme si od nich brali peniaze? 2024, Júl
Anonim

Činnosť bánk bola vždy prísne regulovaná štátom. Legislatíva preto stanovila osobitný postup pre registráciu bánk. Vykonáva ju Ruská banka. Okrem registrácie bude banka musieť na svoju činnosť získať aj niekoľko licencií.

Image

Budete potrebovať

  • Na štátnu registráciu banky a získanie licencie na bankové operácie budete potrebovať:

  • 1. žiadosť o štátnu registráciu v schválenej forme;

  • 2. charta banky;

  • 3. podnikateľský plán;

  • 4. protokol z valného zhromaždenia účastníkov obsahujúci rozhodnutie o založení banky, schválení jej názvu atď.

  • 5. dokumenty o platbe poplatkov za registráciu štátu;

  • 6. dokumenty o zakladateľoch banky;

  • 7. dokumenty potvrdzujúce právo na priestory, ktoré bude banka obsadzovať (napríklad nájomná zmluva);

  • 8. dokumenty na registráciu prvej emisie akcií banky, ak sú vytvorené vo forme verejnej spoločnosti alebo uzavretej akciovej spoločnosti.

  • V niektorých prípadoch sa môžu vyžadovať ďalšie dokumenty.

Návod na použitie

1

Banka by mala byť vytvorená vo forme obchodnej spoločnosti - akciová spoločnosť (OJSC, ZAO) alebo spoločnosť s ručením obmedzeným (LLC). Založiť banku môžu fyzické aj právnické osoby. Zároveň do troch rokov od zriadenia banky nie sú oprávnení odstúpiť od svojich členov (akcionárov).

2

Dokumenty potrebné na registráciu banky sa predkladajú územnému úradu Ruskej banky v mieste budúcej banky. Poskytujú sa v dvoch exemplároch (s niekoľkými výnimkami - charta sa poskytuje v štyroch kópiách, zápisnica a dotazníky manažérov - v troch). Pred ich predložením je však potrebné územnej inštitúcii zaslať žiadosť o možnosť použitia zvoleného názvu banky. Na túto žiadosť musí územný úrad odpovedať do piatich pracovných dní. Doklady môžu byť predložené až po takejto odpovedi. Dokumenty sa posudzujú do troch mesiacov.

3

Ak územný úrad Ruskej banky nie je s predloženými dokumentmi spokojný, môže k dokumentom poslať svoje pripomienky. To umožní zakladateľom banky vykonať úpravy dokumentov. Ak k dokumentom nie sú žiadne pripomienky, potom sa k tejto dokumentácii pošle pozitívny záver spolu s dokumentmi Ruskej banke - ministerstvu udeľovania licencií na činnosti a finančnému vymáhaniu úverových organizácií z Ruskej banky. Ruská banka do šiestich mesiacov posúdi žiadosť a dokumenty overené územnou inštitúciou a jej závery. Ak prijme kladné rozhodnutie, zašle príslušné žiadosti o registráciu banky registračnému orgánu (daňovému úradu) a registrácii prvej emisie akcií.

4

Základom pre vydávanie licencií banke je stopercentná platba jej základného imania. Banke sa môžu vydávať tieto typy licencií:

1. pre bankové operácie s prostriedkami v rubľoch;

2. pre bankové operácie s finančnými prostriedkami v cudzej mene;

3. prilákať ložiská a umiestňovanie drahých kovov;

4. prilákať vklady od jednotlivcov v rubľoch alebo v cudzej mene.

Ak chcete získať licenciu, musíte podať žiadosť na územný úrad Ruskej banky.

5

Minimálna výška základného imania banky v deň podania žiadosti o štátnu registráciu a vydanie povolenia na bankové operácie sa stanovuje vo výške 180 miliónov rubľov. Príspevky do základného imania banky môžu byť peniaze, budova, v ktorej sa bude banka nachádzať, bankomaty a terminály a iný podobný majetok.

dokumenty na otvorenie banky

Odporúčaná