Obchodné riadenie

Marketing s nízkym rozpočtom: kreatívny a efektívny

Marketing s nízkym rozpočtom: kreatívny a efektívny

Video: Making a Marketer | a Marketing Festival documentary 2024, Jún

Video: Making a Marketer | a Marketing Festival documentary 2024, Jún
Anonim

Marketing bez nákladov je snom každého podnikateľa, nie všetky spoločnosti ho však vo svojej práci využívajú: vyžaduje si to inovatívne myslenie, kreativitu a schopnosť vidieť príležitosti, keď ich ostatní nevidia. V tomto článku uvádzam príklady nízkorozpočtového marketingu svetoznámych spoločností, ktoré túto stratégiu ocenili.

Image

Ak si predstavujete akúkoľvek firmu ako budovu, jej základom bude celá hmotná základňa, personál a klientela, ktorá sa čas od času stáva náročnejšou. Bez toho, aby prilákali nových zákazníkov a kvalitnú prácu s nimi, skôr alebo neskôr pôjde z kopca aj ten najúspešnejší podnik, pretože zisk bude minimálny. Obchodníci vyvíjajú nové stratégie, ktoré umožňujú veľkým spoločnostiam uskutočňovať malé investície do reklamy a propagácie svojich výrobkov.

Samotné náklady na tieto stratégie sa však premietajú do astronomickej postavy, čo je pre podniky, ktoré len začínajú s podnikaním, neúnosné. Z tohto dôvodu ľudia začínajú hľadať spôsoby, ako prilákať zákazníkov na základe minimálneho rozpočtu. Bonus za stratégiu nízkorozpočtového marketingu možno považovať za uznanie značky, čo je zase výzvou.

Súčasná situácia na trhu je taká, že konkurencia v rôznych oblastiach výroby, služieb a predaja sa každým dňom zvyšuje. K tomu dochádza z niekoľkých dôvodov:

1. Výrobcovia / predajne / poskytovatelia služieb prinesú svojmu produktu malú chuť a veria, že to bude potrebné pre kupujúceho.

2. Existujú nové stratégie získavania tovaru za nižšiu kúpnu cenu.

3. Dopyt vytvára ponuku.

Všetky 3 dôvody (v skutočnosti je ich však viac) nezohľadňujú skutočnosť, že klient, ktorý službu využil raz alebo si kúpil produkt, ju už nebude ďalej potrebovať: existuje veľa spoločností zameraných na „jednorazového klienta“. A v dôsledku toho je problém s nedostatkom kupujúcich. V počiatočnom štádiu vývoja podnikatelia premýšľajú o otázke: ako rozvíjať svoje podnikanie a dať mu podporu svetu neustáleho zisku? Odpoveď je jednoduchá: prilákať nových zákazníkov.

Hlavným faktorom pri získavaní nových zákazníkov je reklama. Bohužiaľ, len málo spoločností poskytuje túto položku výdavkov, a ak je, rozpočet je zanedbateľný. Peniaze na reklamu najčastejšie idú do grafov nákladov na suroviny, zamestnancov, nákladov atď. Začiatočníci podnikatelia nemyslia na skutočnosť, že v dobe informačných technológií, okrem známeho ústneho podnetu, renomovaná spoločnosť potrebuje aj vyspelú webovú stránku, televízne reklamy, pridružené programy, rozhlasové a internetové reklamy. To všetko stojí veľa peňazí, pretože to vyžaduje stálosť a všadeprítomnosť.

V čase krízy je problém s klientelou obzvlášť dôležitý, pretože ľudia sa zdráhajú utrácať peniaze za čokoľvek, najmä za tovar a služby, ktoré sú dosť drahé. Ako však upútať pozornosť kupujúceho, ak je rozpočet minimálny a nebol poskytnutý vopred?

Existuje riešenie: nízkorozpočtový marketing.

Nízkorozpočtový marketing je marketingová stratégia zameraná na zvýšenie toku potenciálnych kupujúcich prilákaním minimálnej hotovosti.

Prečo sa podnikatelia obracajú na marketing s nízkym rozpočtom?

Existuje veľa dôvodov, ale tri hlavné dôvody sú:

1. Náklady na reklamu sa vyčerpali alebo neboli vôbec vykázané;

2. situácia vyššej moci, ktorá nás núti prijať núdzové opatrenia (to platí najmä v prípade straty alebo klesajúceho zisku);

3. Chcú získať viac investovaním menej.

Tretím bodom je túžba každého podnikateľa. Veľké spoločnosti sa domnievajú, že ak raz investovali veľké množstvo peňazí do reklamy a dostali univerzálny vzorec na prilákanie zákazníkov, budú ich kupujúci na trhu vždy rozpoznateľní a žiadaní.

Teraz nie je potrebné investovať veľké peniaze do nákupu stratégií, pretože takmer všetky z nich boli študované a prezentované ako príklady v obchodnej literatúre, školeniach a odborných majstrovských kurzoch.

Kto ťaží z nízkorozpočtového marketingu?

Toto je najbežnejšia otázka, ktorú kladie väčšina podnikateľov. Existujú tri druhy podnikania: malý, stredný a veľký.

Nepochybne pre malé podniky je marketing tohto typu vynikajúcou príležitosťou na vyjadrenie sa investovaním minimálneho množstva finančných prostriedkov. Náklady na reklamu sa niekoľkokrát výrazne znížia a účinnosť sa zvyšuje.

Pre stredne veľké podniky je nízkorozpočtový marketing hlavnou stratégiou vývoja a popularizácie produktu alebo služby. Náklady na tento druh reklamy sú úmerné značnému nárastu klientely a jej uznania.

Pre veľké podniky bude takáto marketingová stratégia asistentom, ktorý pomôže prilákať pozornosť. Bude to tiež vynikajúci krok vo vzťahu k zákazníkom, ktorí nemôžu byť presvedčení o bežnej reklame.

Kto používa marketing s nízkym rozpočtom?

Táto stratégia pritiahla pozornosť úplne všetkých spoločností našej doby. Kto však ešte nemá záujem získať viac a platiť menej? Ďalej sa pozrieme na populárne spoločnosti a uvedieme príklady stratégií, ktoré používajú.

1. Barter. Táto stratégia je spoluprácou dvoch zvlášť veľkých spoločností, ktorá je založená na výmene a vzájomne sa dopĺňajú v sortimente tovarov a služieb. Takúto stratégiu rozvoja využíva mnoho domácich spoločností, jednou z nich je Rosinter.

2. Dverová reklama. Podstata tejto techniky je jednoduchá - spoločnosť vyrába tlačené výrobky a zavesuje ich na kľučky dverí v regióne, v ktorom sa spoločnosť / firma / podnik nachádza. Tento typ marketingu s nízkym rozpočtom je najžiadanejší v malých podnikoch, napríklad v kaviarni, ktorá dodáva jedlo do vášho domu. Tento typ stratégie teraz používa slávny reťazec reštaurácií ILPatio.

3. SMS spravodajca zadarmo. Ide o druh komunikácie medzi predajcom a potenciálnym zákazníkom, ktorý vykonáva sieťové a nesieťové obchody s odevmi. Ako príklad možno uviesť známych maloobchodníkov, ako je Letoile, obchody s oblečením O'STIN atď.

4. Aplikácia na pouličné objekty. Tu sú náklady obmedzené iba farbou a šablónou. V podmienkach jedného alebo viacerých miest bude takáto reklama veľmi účinná. Pokiaľ ide o populárneho používateľa takejto marketingovej stratégie, tu môžete uviesť príklad Nike, ktorý necháva každého s jeho slávnym logom a slovom Run (run) na lavičkách vo všetkých parkoch sveta. Okrem rozpoznávania značky tu môžete vidieť aj motiváciu, ktorá ľudí povzbudzuje k tomu, aby konali. V Rusku nájdete na zebe pre chodcov reklamu na čističa Mr.Propper.

5. Nálepky. Táto stratégia je obľúbená u veľkých aj malých podnikov. Pri vstupe do obchodu, najmä do obrovského nákupného centra, na podlahe vidíme nálepky so značkami, kde je najčastejšie uvedený názov obchodu. Auchanské obchody využívajú túto stratégiu na prilákanie zákazníkov.

6. Vizitky. Tento marketingový trik, ako si mnohí mohli myslieť, sa týka tlačených materiálov, ale nie. Moderní návrhári prišli s vizitkami, ktoré sú vyrobené z rôznych materiálov, napríklad z PVC. Na takúto vizitku je možné napísať telefón, webovú stránku, ako sa dostať a pracovný čas, ale je to možné v súlade so špecifikáciou miesta. Napríklad spoločnosť FLOW robí druh reklamy vďaka ohýbateľnému materiálu, podobne ako jóga podložka.

Nízkorozpočtová reklama prispieva nielen k zvyšovaniu počtu zákazníkov, ale aj k rozpoznaniu značky a povzbudzuje tiež opatrenia, ktoré významne ovplyvňujú prichádzajúci tok zákazníkov a zvyšujú zisky. Hlavnou vecou pri nízkorozpočtovej reklame je zaujať kupujúceho a stimulovať ho, aby konal.

Podľa mojej praxe podnikového poradenstva bola najvyššia konverzia inzercia s nízkym rozpočtom. Môžete dosiahnuť rovnaké výsledky!

Odporúčaná