Druhy činností

Marketing pre spoločnosť: čo produkt obsahuje

Marketing pre spoločnosť: čo produkt obsahuje

Video: Making a Marketer | a Marketing Festival documentary 2024, Júl

Video: Making a Marketer | a Marketing Festival documentary 2024, Júl
Anonim

Je veľmi dôležité, aby každá spoločnosť pochopila, čo presne vyrába a ako ju ponúka zákazníkom. Preto je dôležité, z čoho výrobok pozostáva a ako ho môžu spotrebitelia vnímať.

Image

Produkt - výrobok, ktorý bol vytvorený na predaj, v prvom rade pre obchodníka je spotrebiteľská hodnota produktu. Inými slovami, obchodníci skúmajú, aké spotrebiteľské hodnoty môže produkt uspokojiť. Produkt má:

  • Cena je to, čo to stojí spoločnosť na výrobu alebo získanie.
  • Cena je to, čo spoločnosť ohodnotí.
  • Hodnota pre spotrebiteľa je to, ako si ho zákazníci vážia.

Úlohou produktu je to, čo výrobok potrebuje, akú hodnotu pre spotrebiteľa predstavuje. Moderný marketing neponúka predaj samotného produktu, ale riešenie akýchkoľvek spotrebiteľských problémov a produkt musí uspokojiť určité potreby - ale zároveň to urobiť s maximálnym prínosom pre spotrebiteľa, potom bude produkt úspešný. Takže hodnota rúžu nemusí byť v rúžu samotnom, ale v pocite skutočne krásneho a tenisiek v krásnej postave, ktorú dajú.

Pri výbere výrobku je veľmi dôležitý pomer ceny a kvality, ale na druhej strane aj kvalitný výrobok sa môže predávať s rôznymi stupňami úspechu.

Takže produkt, ktorý žije na trhu, môže mať niekoľko úrovní hodnoty.

· Prvým alebo jadrom produktu je spôsob, akým bol výrobok pôvodne vytvorený. Takýto výrobok môže pokryť akékoľvek potreby. Toto je jeho pôvodný účel. Jadro výrobku musí nevyhnutne uspokojovať niektoré základné potreby. Napríklad, voda hasí smäd - za to ju kupujú.

· Druhým je produkt v reálnom prevedení. Táto úroveň znamená nielen uspokojenie akýchkoľvek potrieb zákazníka, ale aj ďalšie charakteristiky. Môže to byť dizajn, výhody v porovnaní s iným tovarom (vyššia kvalita), jeho vlastnosti. Charakteristickým znakom tejto úrovne produktu môže byť napríklad jeho obal. Voda sa môže predávať vo fľašiach so skrutkovacím uzáverom alebo vo fľašiach s ventilom vhodným pre športovcov.

· Treťou úrovňou je zosilnenie, ktoré môže mať produkt: inštalácia, záručné podmienky, dodávka a inštalácia, možnosť výmeny. Inými slovami, zosilnenie je všetko, čo uľahčuje život spotrebiteľovi, ktorý si vybral tento produkt, riešenie, ktoré môže výrobca ponúknuť.

Obchodníci propagujúci produkt môžu predávať základnú službu alebo môžu umiestniť produkt iným spôsobom. Je to jasne viditeľné v reklame na autá: oni nám nepredávajú vozidlo, ale sen, ktorý máme.

Je potrebné poznamenať, že základnú potrebu je možné uspokojiť mnohými spôsobmi. Takže, aby sme uspokojili smäd, môžeme si kúpiť fľašu vody - a môžeme kúpiť šťavu alebo limonádu. Všetky tieto výrobky sú náhradnými výrobkami. Môžu byť vždy takto (šťava, ako voda, vždy nahradí smäd), alebo môžu byť takí v určitej situácii. Napríklad čaj nenahrádza hračku pre vianočný stromček, ale ak si kúpite čaj vo sviatočnom novoročnom obale vo forme lopty, môžete ho namiesto hračky pre vianočný stromček dať. Ďalším príkladom sú červené ruže a plyšové hračky v tvare srdca. Sú úplne odlišné, ale obaja udávajú dátum.

K dispozícii sú tiež položky komplimentu. Jedná sa o výrobky, ktoré dopĺňajú náš produkt a môžu zvýšiť sumu nákupu. Môžete teda ponúknuť špeciálne balenie pre červené ruže, croissant v šálke kávy a malé balenie smotany do kávového vrecka v obchode. Osoba, ktorá kupuje jednorazové taniere a lopty na tematické narodeniny, môže sadu doplniť rovnakými vložkami. To všetko sú príklady komplimentových položiek.

Hlbšie pochopenie toho, čo je výrobok a ako ho najlepšie propagovať, pomôže vašej spoločnosti stať sa úspešnejšou.

Odporúčaná