ostatné

Prečo je jablko na logu Apple kousnuté

Obsah:

Prečo je jablko na logu Apple kousnuté

Video: How to restart your iPhone if it’s frozen on the Apple logo — Apple Support 2024, Júl

Video: How to restart your iPhone if it’s frozen on the Apple logo — Apple Support 2024, Júl
Anonim

Logo vo forme pohrýznutej jablčnej siluety je známe každému, kto sa zaoberá digitálnou technológiou, prinajmenšom ako užívateľ. Toto je logo spoločnosti Apple, ktoré založil Steve Jobs.

Image

Jablko je symbolom, ktorý spôsobuje veľké množstvo asociácií. Jablko Evy - symbol ľudského pádu, jablko Williama Tell - symbol hrdinského boja za slobodu jeho ľudu, „jablko nesúhlasu“ zo starogréckej mytológie - dôvod začiatku trojskej vojny.

ale sotva jedno z týchto jabĺk sa podieľa na vzhľade slávneho loga.

Možno je pôvod loga spojený s jedným z legendárnych jabĺk, ktoré ruský básnik V. Bryusov pripisoval „trom symbolom pozemskej vzbury“. Spolu s jablkom Evy a jablkom Williama Tella básnik zaradil jablko I. Newtona ako také.

I. Newtonovo jablko

Dá sa tvrdiť, že pravda jablkovej legendy padla na hlavu veľkého anglického fyzika a prinútila ho objaviť zákon univerzálnej gravitácie. Tak či onak, myšlienka „jablka I. Newtona“ bola založená ako všeobecný obraz intuitívneho vhľadu vedúceho k vedeckému objavu epochy.

Takýto obraz by nedokázal prilákať ľudí, ktorí sa domnievajú, že ide o rovnako epochálny prielom v technológii. To si mysleli zakladatelia spoločnosti Apple Steve Jobs, Steve Wozniak a Ron Wayne. Je pravda, že R. Wayne sa čoskoro rozčaroval s Apple a opustil spoločnosť, ale bol to ten, kto mal šťastný nápad použiť ako logo spoločnosti I. Newtona, ktorý sedí pod stromom jabloní.

Takéto logo bolo krásne a významné, ale príliš zložité na reprodukciu a vnímanie. To dokonca negatívne ovplyvnilo predaj. Preto sa rozhodlo o zjednodušení loga, pretože jablko stačí na to, aby sa spojilo s legendou veľkej fyziky.

Odporúčaná